Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sute de mame minore în jud. Mureș și Harghita, în ultimii cinci ani. Medic de familie: La 18 ani, au trei copii

mama_cu_copil.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Peste 800 de nașteri la mame minore au fost înregistrate în județul Harghita, în ultimii 5 ani, aproape 30 dintre ele având vârsta sub 13 ani, potrivit unui studiu realizat de un medic generalist din Harghita, supra-specializat în pediatrie, care a urmărit acest fenomen în ultimele două decenii,

„Mureșul stă foarte rău în ceea ce privește avorturile la minore, în special. Acest fenomen (al mamelor minore – n.r.) situează România pe locul doi în Europa, după Bulgaria și, mai ales, este surprinzător faptul că foarte multe mame minore sunt sub 15 ani. Este de neînțeles. În special, la romi există anumite comunități care au această tradiție și se transmite de la generație la generație și se poate spune că acest fenomen al mamelor minore și al nașterilor se agravează, deci crește de la an la an. Este un fenomen destul de rar cercetat la nivel național”, a declarat medicul Bokor Marton. 

În județul Mureș, cele mai multe cazuri de mame minore se întâlnesc în mediul rural, în zonele cu populație romă.

Luminița Boitor, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Mureș, lucrează în zona Nadeș unde cea mai tânără mamă a născut la mai puțin de 12 ani. Multe dintre fete au câte 3 copii la 18 ani,  spune medicul . 

„Da, am mame minore, destul de multe, în ultimii ani, din ce în ce mai multe pentru că nivelul de educație este foarte scăzut, și atunci apar aceste probleme. Din fericire, își îngrijesc copiii, atât cât pot ele.. Cresc odată cu ele… Acum, avem și asistent comunitar. Ne ocupăm, încercăm să le monitorizăm pe toate dar de multe dintre ele aflăm când au născut că au făcut sarcini nemonitorizate. Sarcina la o mamă minoră este socotită o sarcină cu risc care ar trebui monitorizată și ar trebui făcute analize și ar trebui consiliate, dragele de ele… pentru că ele nici nu mai merg la școală. Am avut mamă la 11-12 ani. Cele mai multe dintre ele, la 18 ani au trei copii.”, potrivit G4Media.ro.

De mai bine de 10 ani, România se află în topul țărilor Uniunii Europene la numărul de mame sub 19 ani, adică peste 18.000, arată unele statistici. Din 750 de mame cu vârsta sub 15 ani, în ultimul deceniu, circa 5% sunt deja la a doua naștere, iar cele mai multe vin din județul Mureș.