Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Internaţională de conştientizare a autismului. Clădiri din țară vor fi iluminate în albastru.

autism.jpg

Sursa imaginii: 
sarahdooleycenter.org

 

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a avut loc în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989. Aceasta a fost desemnată de către Rezoluția "62/139 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost propusă de către reprezentanții statului Qatar, susținută de către toate statele membre și adoptată la 18 decembrie 2007.

Guvernul marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, Palatul Victoria urmând să fie iluminat în albastru  în această seară.

„Marcarea acestei zile reprezintă un semnal de solidaritate și, în același timp, de implicare din partea Guvernului pentru a ne mobiliza la nivelul întregii societăți și instituțional, deopotrivă, în sprijinul persoanelor cu tulburări de spectrul autist.

Pornind de la conștientizarea problemelor cu care se confruntă aceste persoane, dar și a calităților pe care multe au dovedit că le au, consider că este esențial să le putem asigura acces la categoriile de servicii indispensabile diagnosticului lor, dar și șanse egale de integrare socială și profesională. Încă din primul an al mandatului nostru la guvernare, am creat cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat și nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate cu tulburări de spectrul autist și pentru decontarea intervențiilor terapeutice. Vrem să oferim astfel șansele de care această categorie de pacienți au nevoie pentru a duce o viață normală”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Pentru a marca această zi, și fațada clădirii Primăriei Capitalei va iluminată în albastru. Gestul este unul de sprijin al Asociației Help Autism, care lansează campania "Un Spectru de Culori".

Clădiri simbol din 5 orașe din țară sunt iluminate în albastru, culoarea aleasă pentru a reprezenta autismul.

ONG-urile organizează diferite acțiuni în centrele lor și invită românii să facă propriile daruri necesare copiilor, adolescenților și adulților cu autism. Prin aceste acțiuni se atrage atenția asupra nevoilor celor aflați în suferință, care de multe ori sunt marginalizați și discriminați.