
Social
Cum poate fi identificată o imagine falsă generată cu tehnologia IA
assange_intox.jpg

”În urmă cu 13 ani, Julian Assange a făcut publică o înregistrare video în care se putea observa cum forțele armate americane împușcau, fără să aibă vreun motiv, civili din Irak, inclusiv copii. Fapt pentru care, în prezent, acesta riscă să primească până la 175 de ani de închisoare”, este textul afișat de ambasada rusă din Kenya în postarea de pe Twitter. Imaginea distribuită, care pretinde că-l înfățișează pe Julian Assange într-o închisoare, având ochii închiși și fața umflată, are peste 440 000 de vizualizări.
În comentarii, utilizatorii se arată consternați de condițiile în care este deținut fondatorul WikiLeaks.
Aceeași imagine a apărut într-o postare în limba franceză încă de pe 31 martie, înregistrând 189 000 de vizualizări.
Julian Assange este dat în urmărire penală în Statele Unite pentru că, începând cu 2010, a publicat documente confidențiale despre activitatea armatei americane, în special din Irak și din Afganistan.
Arestat în Anglia în 2019, după ce s-a refugiat timp de șapte ani în sediul ambasadei Ecuadorului de la Londra, el este în prezent deținut într-o închisoare din Belmarsh, o suburbie a capitalei Angliei.
Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv Amnesty International, și organele mass-media au cerut în mod repetat guvernului american să renunțe la acuzații.
Indicii vizuale pentru identificarea IA
Foto: Les Observateurs / France24
Deși în prezent nu există niciun instrument care să poată detecta o imagine generată de inteligența artificială, acest tip de “fotografii” prezintă inconsecvențe vizuale care pot fi identificate.
Detalii precum aspectul blurat al urechii drepte (se poate observa în chenarul roșu), aspectul neregulat al faianței de pe fundal (chenarul albastru) și aspectul ciudat al pleoapelor (chenarul alb), sunt indicii vizuale care pot ridica semne de întrebare cu privire la autenticitatea imaginii.
Dar, înainte de toate, trebuie observat că fotografia este acoperită de un filigran care menționează că "fotografia este proprietatea lui 'E' ", în engleză "photo property of 'E'.
Identificarea autorului
O căutare inversă după imagine (vedeți aici cum se face) permite găsirea primei publicări a imaginii.
Descoperim că imaginea a fost publicată prima dată pe 30 martie de contul de Twitter, "The Errant Friend".
Acest cont, care se prezintă ca fiind un susținător al fondatorului WikiLeaks, publică în mod regulat imagini generate de inteligența artificială, precum această fotografie cu Donald Trump care pare să se roage, al cărei autor pretinde că este tot el.
Pe canalul său de Telegram, "Prietenul rătăcitor"/ The Errant Friend ("E") confirmă că este autorul imaginii cu Julian Assange:
"De la arestarea sa, Julian a dispărut efectiv din ochii publicului și, ca parte a planurilor Comunității de informații, a fost împiedicat să apară inclusiv la propriile procese. M-am documentat despre suferința sa, pe care am încercat să o fac reală și se pare că am reușit", a declarat el într-o postare publicată pe 1 aprilie.
Contul de Twitter a confirmat ulterior că este autorul imaginii preluate de mai multe surse media, printre care agenția de presă americană AP și ziarul german Bild.
Contactat de AFP, el a explicat că a folosit versiunea 5 a Midjourney, un program care generează imagini cu ajutorul inteligenței artificiale, versiune confirmată și de grupul de susținere "Don't extradite Assange"/ Nu îl extrădați pe Assange.
Articolul France24 integral aici
Traducere de Cornelia Mohora