Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Insulele grecești se pregătesc pentru sosirea turiștilor. Sezonul se anunță promițător (reportaj)

turisti_grecia.jpg

Turiști la sosirea în Insula Paros, Grecia, 6 aprilie 2023
Sursa imaginii: 
© Louisa GOULIAMAKI / AFP via France24

Sunetul puternic al utilajelor răsună dis-de-dimineață în portul Naussa din Paros, o insulă grecească populară în rândul  turiștilor, unde lucrările de construcție sunt  în plină desfășurare înainte de începerea unui sezon turistic care se anunță promițător, scrie reporterul AFP citat de France24

Transportatori, muncitori și ingineri sunt ocupați pe diferite șantiere de construcții de pe drumul principal mărginit de case albe, cu obloanele și ușile vopsite în albastru, verde sau mai rar în roșu, în stilul arhitectural tipic arhipelagului Cyclades.

"Este o nebunie, se apropie deschiderea sezonului și toată lumea repară, pictează (...) pentru a reuși", spune un meșter de pe insulă.

Vis à vis se construiește un complex cu piscină și apartamente aparținând unui fond imobiliar, "dovada unei străpungeri fulgerătoare a banilor străini", asigură, circumspect, un bărbat de vreo cincizeci de ani.

"Totul pentru profit"

După doi ani aproape pierduți din cauza pandemiei, creșterea numărului de turiști de anul trecut - 27,8 milioane de vizitatori (+89,3% față de anul precedent), conform cifrelor Băncii Greciei - a dat speranțe.

Încasările din turism ar trebui să atingă în acest an cel puțin nivelul din 2022 (17,6 miliarde de euro) și, "în cel mai optimist scenariu, să le depășească pe cele din 2019" (18,1 miliarde de euro), potrivit lui Yannis Retsos, președintele Uniunii Operatorilor de Turism.

"Sezonul turistic din acest an va fi cel mai bun de până acum", prezice și primarul din Paros, Markos Kovaios.

Vara trecută, populația insulei (15.000 de locuitori în extra sezon) a crescut de cinci ori, a spus el.

Greu afectată de criza financiară, Grecia s-a bazat foarte mult pe construcții și turism, motoare tradiționale ale economiei țării, pentru a stimula creșterea. Turismul reprezintă aproape un sfert din PIB.

De-a lungul drumului cu serpentine dintre Naussa și satele tradiționale Lefkes sau Marpissa, se succed șantiere de construcții, complexe turistice, vile de lux cu piscine și locuințe subterane, unele ascunse în râpe.

"Totul pentru profit, fără limite", se plânge Kostantis Haniotis în cafeneaua sa din Lefkes, reclamând creșterea prețurilor din cauza " suprasolicitării turistice".

Vedere din satul Alykes, Insula Paros, Grecia, 6 aprilie 2023, © Louisa GOULIAMAKI / AFP

Laxism

Primăria din Sifnos, o altă insulă din arhipelagul Ciclade, a tras un semnal de alarmă cu privire la "creșterea necontrolată" a turismului, cerând măsuri precum interzicerea piscinelor, potrivit cotidianului Kathimerini.

Pe dealurile acoperite de arbuști înfloriți care contrastează cu albastrul cerului și al Mării Egee, ziduri joase de piatră stau încă mărturie a cultivării teraselor care predominau cândva pe această insulă. În prezent, au mai rămas doar câteva plantații de măslini și podgorii, iar pescuitul este în principal în scopuri gastronomice.

"În anii 1990, fiecare familie construia o casă pentru copiii săi (...) Acum nu încetăm să construim pentru turiști", deplânge Nikos Kritikos.

Meșteșugarul se teme că Paros devine la fel ca insula vecină Mykonos, care este la modă, oferă vacanțe de lux și atrage clientela internațională.

La începutul lunii martie, agresiunea violentă comisă de atacatori necunoscuți asupra unui arheolog responsabil cu examinarea autorizațiilor de construcție în Mykonos a stârnit un val de proteste. Atacul, descris de autorități ca fiind "mafiot", a dezvăluit nereguli cronice în industria construcțiilor, o problemă endemică în Grecia.

În urma atacului, premierul conservator Kyriakos Mitsotakis, care face campanie pentru alegerile parlamentare din 21 mai, a promis că va înăspri controalele în Mykonos.

Miercuri, șapte persoane au fost arestate în Mykonos pentru "infracțiuni de urbanism", a anunțat într-un comunicat Ministerul Mediului.

Panagiotis Galanis, un avocat specializat în dreptul urbanismului, a declarat că "autoritățile sunt adesea îngăduitoare din motive economice, deoarece turismul a devenit o industrie majoră în țară".

Cu toate acestea, primarul din Paros spune că anul acesta controalele au fost intensificate.

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de france24.com