Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova va denunța acordurile privind activitatea posturilor TV comune pentru spațiul CSI, ”Mir TV” și ”Mir 24”

341847040_230796396285409_376214640608699483_n.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Republica Moldova va denunța acordurile privind crearea și activitatea televiziunii interstatale ”Mir”. O decizie în acest sens a fost aprobată, miercuri, de Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. ”Denunțarea de participare a țării noastre la activitatea companiei MIR va contribui la economisirea resurselor financiare și va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a proteja spațiul audiovizual național și regional, în vederea asigurării securității informaționale”, a subliniat secretarul general al Guvernului, Artur Mija. 

Guvernul a decis să denunțe Acordul privind crearea Teleradiocompaniei Interstatale, semnat la Bișkek în anul 1992, dar și Acordul legat de garanțiile de drept internațional, în vederea activității libere şi independente a Teleradio Companiei ”MIR”, semnat la Ashgabat în anul 1993. În acest context, reprezentanța Teleradiocompaniei ,”MIR" în Republica Moldova urmează a fi radiată ca entitate juridică în registrele Camerei Înregistrării de Stat. 

În prezent, posturile de televiziune comune pentru spațiul CSI - ”Mir TV” și ”Mir 24” nu dețin licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu sunt furnizori de servicii media în Republica Moldova. 

De partea sa, bașkanul Găgăuziei, susținut de Rusia, în persoana Irinei Vlah, membru de drept al Guvernului de la Chișinău, a criticat proiectul aprobat. ”Încetarea activității ”Mir” în țara noastră este o mare greșeală. MIR este un post TV cu o audiență de milioane. Este urmărit în zece țări CSI, cu care avem bune relații economice și culturale. Prin Mir, în Moldova am putea lucra cu acest public, să explicăm cum vede țara noastră evenimentele din lume. Prin această platformă am putea să promovăm interesele țării”, a menționat Irina Vlah, citată de TV8. 

Recent, autoritățile de la Chișinău au refuzat să finanțeze acest post de televiziune. În perioada anilor 2000-2022, din bugetul de stat, către Reprezentanța din Republica Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale ”MIR" au fost achitate mijloace financiare în sumă de circa 40,3 mln lei (cca 2 mln euro).