Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc și alte celebrități din întreaga lume au rămas fără bifa albastră pe Twitter, care atestă că au conturi verificate

În această fotografie se poate observa bifa alăturată contului verificat al lui Elon Musk de pe Twitter.

În această fotografie se poate observa bifa alăturată contului verificat al lui Elon Musk de pe Twitter.
În această fotografie se poate observa bifa alăturată contului verificat al lui Elon Musk de pe Twitter.
Sursa imaginii: 
Dado Ruvic/Reuters via France24

De săptămâna trecută, Twitter a început să retragă celebrele bife albastre care atestă autenticitatea contului unui utilizator de pe platformă, iar celebrități cunoscute în întreaga lume precum vedeta pop Beyonce sau Papa Francisc și-au pierdut statutul de cont verificat, potrivit Reuters, citată de RFI.

Pe de cealaltă parte, există și anumite personalități cunoscute, precum celebrul baschetbalist LeBron James sau scriitorul Stephen King, care încă au conturi verificate pe Twitter.

„Potrivit contului meu de Twitter, sunt abonat la serviciul Twitter Blue. Ceea ce nu e adevărat. Totodată, apare și că am asociat un număr de telefon contului. Ceea ce, din nou, nu am făcut”, a declarat autorul romanului „The Shining”, Stephen King, într-o postare pe rețeaua de socializare, despre a cărui director executiv, Elon Musk, spusese în trecut că nu este persoana potrivită care să preia conducerea Twitter.

La care Elon Musk i-a răspuns într-o altă postare, zicând „Cu plăcere, namaste”, însoțit de un emoticon cu mâinile împreunate, adăugat în semn de recunoștință.

Baschetbalistul LeBron James, care spusese anterior că nu va plăti pentru a avea în continuare contul verificat, nu s-a abonat la Twitter Blue pentru a-și păstra bifa albastră în dreptul numelui său de utilizator, informează The Verge.

„Eu însumi plătesc pentru câteva dintre abonamentele Twitter Blue”, a scris Elon Musk într-o postare pe rețeaua de socializare.

După care a adăugat că este vorba doar de „Shatner, LeBron și King”, făcând referire la actorul William Shatner, cunoscut pentru rolul său din Star Trek, care luna trecută și-a declarat public nemulțumirea cu privire la faptul că trebuie să plătească abonamentul Twitter Blue pentru a-și păstra contul verificat.

Printre figurile cunoscute care și-au pierdut bifa de verificare se numără fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, cofondatorul companiei Microsoft, Bill Gates și vedeta de televiziune Kim Kardashian.

De când Elon Musk a preluat conducerea companiei, Twitter și-a actualizat politica de atribuire a râvnitului statut de cont verificat, acordat anterior unor personalități de seamă, jurnaliști, directori, politicieni, instituții și organizații după ce le era verificată identitatea.

Bifa albastră indica, astfel, autenticitatea unui cont oficial.

Așadar, de la revizuirea politicii, Twitter solicită, în schimbul acordării statutului de cont verificat, plata unui abonament în valoare de 8 dolari pe lună, ca parte a strategiei sale de a genera noi surse de venituri în afara celor obținute din reclame.

Ulterior, compania a introdus și bife de verificare de diferite culori, spre exemplu aurii pentru întreprinderi și gri pentru organizații și oficiali guvernamentali și multilaterali.

Totodată, Twitter a introdus pe anumite profiluri și precizări ca „aparține statului” sau „conținut generat automat” în dreptul acelor conturi de utilizator afiliate unui stat anume sau al cărui conținut este generat de un robot.

Organizația non-guvernamentală americană National Public Radio (NPR) a încetat să mai posteze conținut pe cele 52 de conturi Twitter oficiale ale sale după ce compania a inclus-o în categoria de presă „afiliată statului” și, ulterior, a numit-o „media finanțată de guvern”.

Compania publică de televiziune Canadian Broadcasting Corporation (CBC) și-a întrerupt, de asemenea, activitatea pe Twitter și a intrat într-o dispută cu Elon Musk în legătură cu semnificația sintagmei „finanțat de guvern” în cadrul politicii Twitter.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.