Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS: Pericol biologic uriaș. Un laborator cu virusuri de holeră și pojar a căzut în mâinile combatanților din Sudan

Harta Sudanului.

Harta Sudanului.
Harta Sudanului.
Sursa imaginii: 
AFP via RFI

Un laborator medical din Sudan, în care sunt ținute mostre de virusuri de holeră, pojar și poliomielită, a fost ocupat de una dintre taberele combatante, un lucru care reprezintă un "pericol biologic uriaș", potrivit reprezentantului Organizației Mondiale a Sănătății din această țară, scrie CNN.

"Există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea laboratorului de sănătate publică din Khartoum de către una dintre părțile combatante", a declarat Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS din Sudan. "Este extrem de periculos pentru că avem specimene de poliomielită în laborator, avem specimene de pojar, avem specimene de holeră în laborator", a spus reprezentantul OMS, potrivit CNN.

Acesta nu a precizat dacă laboratorul din capitala țării a fost ocupat de armată sau de trupele paramilitare RFS, implicate în lupte.

Reprezentantul OMS a adăugat că personalul medical a fost dat afară din laborator, iar în prezent nu mai are nimeni grijă de mostrele folosite pentru dezvoltarea vaccinurilor. "Tehnicienii instruiți nu mai au acces la laborator", a spus Nima Saeed Abid, adăugând că "nu se mai pot manevra cum trebuie materialele biologice care sunt depozitate în laboratori în scopuri medicale".

Directorul laboratorului a adăugat că există și riscul ca rezerva de sânge ținută în laborator să fie compromisă din cauza penelor de curent.

Armata Sudanului și forțele paramilitare RSF au fost de acord cu un armistițiu de 72 de ore, pentru a permite civililor și cetățenilor străini din această țară să se pună la adăpost. Însă focuri de armă au putut fi auzite în continuare în capitala Khartoum.