Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bluesky, Mastodon, Discord... posibile alternative la Twitter

twitter_mastodon.jpg

Reflecția siglei Mastodon pe ecranul unui telefon mobil care afișează sigla Twitter...
Sursa imaginii: 
© JOEL SAGET / AFP via France24

De când Elon Musk a preluat conducerea companiei Twitter la sfârșitul lunii octombrie, modul său dezorganizat de gestionare a rețelei de socializare, cu concedieri în serie, declarații provocatoare și schimbări haotice, i-a nemulțumit pe tot mai mulți utilizatori, care încep să se reorienteze către alte platforme, mai vechi sau mai noi.

AFP și France 24 au alcătuit o listă neexhaustivă a principalelor alternative:

Bluesky câștigă teren

Rețeaua de socializare Bluesky, susținută de co-fondatorul și fostul șef Twitter, Jack Dorsey, câștigă popularitate.

Potrivit site-ului revistei Forbes, citând datele furnizate de firma Data.ai, aplicația Bluesky a fost descărcată de 360.000 de ori și este în prezent înaintea unor platforme populare precum LinkedIn, Bing sau Zoom în clasamentul App Store.

Creată și finanțată inițial de Twitter în 2019, sub conducerea lui Jack Dorsey, Bluesky a început să devină tot mai populară în urmă cu două luni.

Platforma seamănă cu Twitter, dar este descentralizată, ca Mastodon: este deci posibil să se creeze aplicații separate și conținuturile nu vor putea fi controlate de o singură entitate.

Momentan este accesibil doar pe bază de invitație. Lista de așteptare are peste un milion de solicitanți, potrivit Forbes.

Pe platformă s-au alăturat recent mai multe personalități, printre care reprezentanta democraților în Camera Reprezentanților, Alexandria Ocasio-Cortez sau modelul Chrissy Teigen, care au fiecare peste zece milioane de abonați pe Twitter.

Mastodon face eforturi

Puțin cunoscut publicului larg, Mastodon înregistrează o creștere a popularității în rândul utilizatorilor de internet preocupați de viitorul Twitter, inclusiv jurnaliști, profesori universitari și alți profesioniști.

Creat în 2016 de dezvoltatorul german Eugen Rochko, site-ul se prezintă ca „o rețea socială descentralizată gratuită și open source”, fără nicio publicitate.

Concret, permite fiecărui utilizator să se alăture, în funcție de centrele sale de interes și a unei comunități la alegere, aceasta stabilindu-și propriile reguli.

Mastodon este format dintr-o rețea de mii de servere independente. Membrii pot interacționa, cu condiția ca regulile de moderare ale serverelor lor respective să fie compatibile.

Dar funcționarea neintuitivă a rețelei de socializare și moderarea conținutului lăsat la latitudinea exclusivă a administratorilor grupurilor nu este pe placul tuturor.

În două luni de la preluarea Twitter, platforma a crescut de la 380.000 la 2,5 milioane de utilizatori activi lunar, potrivit Wired. La sfârșitul lunii ianuarie, acest număr scăzuse la 1,4 milioane...

Substack Notes scoate în evidență „diferențele”

Platforma Substack permite autorilor să-și creeze propriul buletin informativ și să vândă abonamente persoanelor interesate.

În aprilie a făcut posibilă crearea unui proces prin care se pot face conexiuni între conținuturi, un thread numit „Notes”, similar cu cel folosit de Twitter, care permite utilizatorilor să posteze mesaje scurte, precum recomandări, comentarii sau link-uri către alte publicații.

„Notele pot fi similare altor postări din social media, dar diferența este în ceea ce nu vedeți”, a subliniat Hamish McKenzie, co-fondatorul Substack, în postarea de blog care anunță noul feed.

"Rețeaua Substack funcționează pe bază de abonamente plătite, nu de publicitate. Asta schimbă totul (...) Cea mai mare parte a câștigurilor financiare revine creatorilor de conținut".

Elon Musk a răspuns blocând pentru scurt timp linkurile și căutările legate de Substack pe Twitter.

Micro-conflictul a arătat cât de mult autorii de newsletters depind de Twitter pentru a ajunge la publicul - țintă și, prin urmare, pentru a genera venituri.

Rețele de nișă

Mai sunt și alte platforme care îi atrag pe cei care au fost dezamăgiți de rețelele de socializare clasice și, de curând, și de Twitter.

Hive Social, o aplicație care este online din 2019 și care combină elemente preluate de la Twitter și Instagram, s-a luptat să facă față afluxului de noi utilizatori la sfârșitul anului.

Gab și Truth Social, rețeaua lui Donald Trump, se prezentau deja ca alternative conservatoare la Twitter, înainte de preluarea de către Elon Musk.

Cu cei 150 de milioane de utilizatori lunari, site-ul forumului de discuții Discord este acum popular nu numai în rândul pasionaților de jocuri video, publicul său inițial. Dar recenta scurgere de documente confidențiale de la Pentagon nu i-a ameliorat reputația.

Forumurile de discuții de pe Discord și alte platforme sunt văzute de experți ca ascunzători pentru „renegați”, teren propice pentru scurgeri de documente confidențiale precum cele de la Pentagon despre războiul din Ucraina

Cohost, care a apărut la începutul anului 2022, promițând că datele personale ale utilizatorilor săi nu vor fi niciodată vândute, se luptă să devină cunoscută.

Iar aplicația de chat audio Clubhouse, apărută la începutul pandemiei, a înregistrat o scădere a numărului de utilizatori la 3,5 milioane, sau cu 60% mai puțin decât la apogeul său în 2021, potrivit Business of Apps.

Alte proiecte sunt în curs de desfășurare, precum Spill, a cărui versiune de testare urmează să fie lansată în curând de doi foști angajați Twitter.

Cu toate acestea nicio rețea nu pare încă pregătită să înlocuiască Twitter, care avea aproape 238 de milioane de utilizatori activi zilnic la sfârșitul lunii iunie.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24.