
Social
Europa Plus: Masacrul de la școala din Belgrad a șocat toate țările din fosta Iugoslavie
serbia_atac.jpg

Guvernul de la Belgrad s-a reunit de urgență și a decis interzicerea, timp de doi ani, a eliberării permiselor de port armă, scrie publicația sârbă Politika. De asemenea, s-a decis ca, în termen de șase luni, să fie finalizat controlul persoanelor care au permis și, în special, dacă sunt îndeplinite cerințele legale pentru depozitarea în siguranță a armelor, precum și dacă armele sunt depozitate separat de muniție, iar accesul minorilor și altor persoane neautorizate este împiedicat.
Autoritățile vor ca în termen de trei luni să fie finalizat controlul poligoanelor.
„Se dispune Ministerului Justiției să pregătească, în cadrul Grupului de Lucru existent pentru Modificări la Codul Penal, schimbări ale legii care să prevadă răspunderea penală pentru persoanele care permit ca minori și alte persoane neautorizate să dobândească arme de foc și care pregătesc minori și alte persoane neautorizate să manipuleze arme de foc. De asemenea, Ministerului Justiției i se sugerează să ia în considerare posibilitatea modificării Codului Penal pentru a scădea limita de vârstă pentru răspunderea penală a minorilor de la 14 la 12 ani, cu respectarea standardelor internaționale și europene”, mai scrie sursa citată.
Bosnia Hețegovina: Când copiii nu respectă autoritatea părinților, cum vor respecta ei autoritatea profesorului?
Televiziunea bosniacă OKanal l-a avut invitat pe expertul Darko Trifunović, directorul Institutului pentru Securitate Națională și Internațională din Serbia, organizație academică în domeniul științelor securității.
Iată ce spune profesorul Trifunović despre violența din școlile sârbești:
„Am pierdut acea bătălie. Instituțiile incompetente, cu oameni care au fost depășiți de timp, sunt incapabile să recunoască, să înțeleagă în primul rând ce este securitatea, ce este știința, care sunt metodele și tehnicile generale și speciale ale acelei științe. Mai rău, nu am reușit să lucrăm cu copiii noștri, am acceptat toate acele reglementări și legislații care ne spuneau că copilul face ce vrea și asta ar trebui să și facă.
Am avut o serie de amenințări cu bombă în școlile din Serbia și nu avem un manager de securitate atestat, oamenii din școli nu cunosc protocoalele în caz de dezastru, nu au practicat acele protocoale cu copiii, construind imaginea unui erou pozitiv și negativ. (...) I-am făcut pe profesori, am făcut așa încât, cu un singur telefon, părinții să poată concedia profesorul. Când copiii nu respectă autoritatea părinților, cum vor respecta ei autoritatea profesorului?” se întreabă profesorul sârb de științele securității.
Opoziția din Macedonia de Nord critică contractul statului cu Bechtel
„Macedonia va fi prima țară care plătește mașinile, chiar dacă acestea nu funcționează,” este un titlu din publicația Vecer. Articolul prezintă supărarea opoziției față de contractul semnat de guvernul de la Skopje cu constructorii Bechtel și Enka pentru construcția de austrostăzi. Politicienii din opoziție denunță lipsa de transparență.
„Dacă acordul ar fi fost favorabil, fără îndoială l-ar fi anunțat ei înșiși. Nu văd alt motiv să ascunzi vești bune. Dacă contractul este de calitate, dacă este benefic pentru cetățenii macedoneni și dacă au reușit să cadă de acord asupra construcției de autostrăzi la un preț competitiv, permițând cel mai bun raport calitate-preț, vor fi, fără îndoială, mândri să-l prezinte Comisiei Europene,” a declarat Aleksandar Nikoloski, vicepreședinte al formațiunii de opoziție VMRO-DPMNE.
„Este revoltător că un stat acceptă să plătească 53 de milioane de euro în schimbul respectării unei legi care va mări săptămâna de lucru de la 40 la 60 de ore și va introduce sclavia modernă. (Este revoltător ca statul să accepte n.r.) că nu va fi bătut un cui, nu vor fi puse 120 de fire de nisip pe traseu, dar va plăti 120 de milioane în avans. (...) Sunt autostrăzi imaginare, putem înțelege de ce și cum a reacționat publicul, iar contractul are încă multe probleme controversate”, a spus Nikoloski.
Au participat la Revista Presei Europa Plus:
Mladen Milosavljevic, Serbia
Irfan Mandzuka, Bosnia și Herzegovina
Martina Mitevska, Macedonia de Nord
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei