Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Antrenamente cu elicopterul Black Hawk. Spațiul aerian închis pe 1 și 2 iunie, în contextul summitului CPE

masuri_securitate.jpg

Antrenamente cu elicopterul Black Hawk, în R.Moldova, în contextul summitului Comunității Politice Europene, de pe 1 iunie
Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Interne al R.Moldova

În contextul summitului Comunității Politice Europene (CPE) ce urmează să aibă loc în R.Moldova, pe 1 iunie, autoritățile moldovene vin cu mai multe măsuri de securitate și recomandări. În această săptămână, polițiștii moldoveni și polonezi organizează antrenamente, pe timp de zi și noapte, cu elicopterul Black Hawk, în Chișinău și împrejurimi, ”în vederea sporirii nivelului de pregătire, atenție, reacție și intervenție”. Iar pe 1 și 2 iunie, spațiul aerian al R.Moldova va fi închis, excepție făcând aeronavele oficiale. La cea de-a doua reuniune a CPE sunt așteptați în jur de 50 de șefi de stat și de guvern, dar și conducerea Uniunii Europene. 

”În vederea asigurării siguranței și securității aeronautice, toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova pentru intervalul de timp 1 iunie ora 00.00 (ora locală) până pe 2 iunie ora 07.00 (ora locală), excepție făcând aeronavele oficiale. În cazul aeronavelor fără pilot (drone) civile, interdicția de zbor este pentru perioada 31 mai ora 00.00 (ora locală),  până pe 2 iunie ora 07:00 (ora locală). Între timp, autoritățile cu atribuții în domeniu au informat companiile aeriene din timp, pentru ca acestea să decidă cum reprogramează orarul de zbor al curselor aeriene, pentru a nu afecta mobilitatea pasagerilor”, anunță Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul Comunității Politice Europene.

De asemenea, începând cu 15 mai, parcarea auto din preajma Aeroportului Internațional Chișinău va activa în regim special, până pe 25 mai, perioadă în care parcarea transportului auto la etajele inferioare va fi interzisă.  Etajul superior va fi disponibil pentru parcare, însă, în  perioada 25.05 - 02.06 (până la 07.00 ora locală) accesul în parcarea Aeroportului va fi interzis.

Măsurile de securitate, care vor fi aplicate pentru Summitul CPE, sunt la standarde internaționale, vor fi instalate gradual și vor avea nivel sporit de flexibilitate, astfel încât  inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni, precizează autoritățile moldovene.

Totodată, Poliția anunță că măsurile Inspectorarului General al Poliției vor fi aplicate treptat, ”în funcție de momentele de desfășurare a situației operative atât pentru traficul rutier, cât și pentru pietoni”.”Viața cotidiană va fi limitată doar pentru perioade scurte. De asemenea, nu va fi permisă parcarea pentru un anumit interval de timp, în perimetrele de securitate maximă. Cetățenii vor fi informați în perioada următoare cu privire la rute alternative de deplasare și posibilitățile de parcare a autoturismelor  în spațiul de securitate destinat Summitului CPE”.

Poliția face apel la conducătorii auto să dea dovadă de înțelegere față de eventualele dificultăți din trafic, să își păstreze calmul. De asemenea, cel mai indicat este ca cetățenii să își planifice din timp traseul de deplasare în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie, alegând drumurile adiacente Aeroportului Internațional Chișinău, evitând arterele principale ale capitalei, precum și deplasarea în anumite intervale de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și revers.

La fel, Poliția va suplini numărul angajaților în spațiile publice din Chișinău, pentru a fluidiza traficul rutier și va intensifica patrulările, întrucât în capitală și în localitățile din proximitate sunt așteptați mulți vizitatori. Cetățenilor li se recomandă să aibă asupra lor documentele de identitate, în cazul în care vor fi legitimați de către organele de ocrotire a normelor de drept.

În contextul pregătirii Summitului, Poliția de Frontieră va spori controlul și supravegherea în toate zonele de competență. Astfel, va fi suplinit numărul de polițiști de frontieră din prima linie și al dispozitivelor speciale de control al documentelor de călătorie.

Pe parcursul lunii mai vor fi organizate mai multe simulări și antrenamente tactice în vederea asigurării desfășurări la un nivel înalt al Summitului CPE, în Republica Moldova. BPDS ”Fulger” a IGP, în comun cu polițiști din Polonia, desfășoară exerciții în vederea sporirii nivelului de pregătire, atenție, reacție și intervenție. Elicopterul Black Hawk este angrenat în antrenamente tactice și survolează capitala și împrejurimile acesteia. 

”Scopul acțiunilor desfășurate, constituie perfecționarea noilor tactici și procedee de acțiune ale polițiștilor pe domeniul de securitate, preluate de la omologii polonezi. În practica internațională, antrenamentele tactice care au loc în contextul desfășurării unor evenimente de anvergură reprezintă normalitate pentru țările gazdă. Antrenamentele sunt coordonate în comun de către toate instituțiile responsabile de domeniul securității naționale”, susțin autoritățile.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre măsurile de securitate în contextul summitului Comunității Politice Europene din R.Moldova