Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoritățile britanice sunt „pregătite să facă față” eventualelor amenințări care ar putea perturba încoronarea regelui Charles al III-lea

Un bărbat suspectat că ar fi fost înarmat cu un cuțit a fost arestat în apropierea Palatului Buckingham de către poliția londoneză, ceea ce a alarmat întreaga populație cu doar câteva zile înainte de încoronarea regelui Carol al III-lea.

Un bărbat suspectat că ar fi fost înarmat cu un cuțit a fost arestat în apropierea Palatului Buckingham de către poliția londoneză, ceea ce a alarmat întreaga populație cu doar câteva zile înainte de încoronarea regelui Carol al III-lea.
Un bărbat suspectat că ar fi fost înarmat cu un cuțit a fost arestat în apropierea Palatului Buckingham de către poliția londoneză, ceea ce a alarmat întreaga populație cu doar câteva zile înainte de încoronarea regelui Carol al III-lea.
Sursa imaginii: 
Louisa Gouliamaki/Arhivă AFP via France24

Forțele de securitate ale Regatului Unit sunt „pregătite să facă față” oricăror amenințări care ar putea perturba încoronarea regelui Carol al III-lea, a declarat miercuri guvernul britanic, după arestarea unui bărbat suspectat că ar fi aruncat cartușe pentru arme în curtea Palatului Buckingham, potrivit AFP, citată de RFI.

Arestarea bărbatului suspectat că ar fi fost înarmat cu un cuțit a avut loc marți seară, în jurul orei locale 19:00 (18:00 GMT), cu doar câteva zile înainte de încoronarea regelui Carol al III-lea, alertând întreaga populație înainte de fastuoasa ceremonie la care vor participa numeroși membri ai familiei regale și șefi de stat din întreaga lume.

În contextul de față, forțele de ordine „se află la orice pas”, gata în orice moment să facă față provocărilor cu care s-ar putea confrunta la evenimentul istoric ce urmează să aibă loc, a declarat miercuri pentru Times Radio ministrul securității Tom Tugendhat, în încercarea de a asigura calmul în rândul publicului.

„Serviciile noastre de informații și celelalte forțe de securitate sunt extrem de conștiente de provocările cu care ne confruntăm și sunt pregătite să le facă față, așa cum ne-a demonstrat și poliția în cursul zilei de ieri”, a declarat acesta.

„Ca măsură de precauție”, tot marți, specialiștii de la fața locului au efectuat și o explozie controlată, după ce au găsit o geantă suspectă pe care o avea asupra sa bărbatul arestat, a transmis Serviciul de poliție metropolitană.

Ulterior, poliția a informat că incidentul nu va fi judecat drept un act de terorism.

Suspectat că s-ar afla sub posesia unei arme de atac, bărbatul a fost percheziționat și, ulterior, după ce s-a descoperit că are un cuțit asupra sa, a fost arestat, a comunicat poliția londoneză la aproximativ trei ore după producerea incidentului.

„Ofițerii de securitate au intervenit de îndată, reținându-l pe bărbat, care ulterior a fost dus în custodia poliției”, a declarat Comisarul Șef al Serviciului de poliție metropolitană, Joseph McDonald.

„În timpul incidentului nu au fost semnalate nici focuri de armă, nici victime în rândul agenților de poliție sau al persoanelor din public”.

Operațiunea Globul de Aur

La momentul producerii incidentului, nici regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, și nici soția sa, regina consort Camilla, în vârstă de 75 de ani, nu se aflau la Palatul Buckingham, informează presa britanică.

Serviciile regelui au refuzat să comenteze cele întâmplate.

Incidentul a avut loc marți seară, moment la care bărbatul se apropiase de porțile palatului și a aruncat mai multe obiecte în curtea acestuia, presupuse a fi niște cartușe de armă, se arată în comunicatul poliției.

Acestea au fost recuperate și urmează a fi examinate de specialiști.

Circulația pe strada care duce spre Palatul Buckingham a fost închisă în vederea pregătirilor pentru ceremonia de încoronare care va avea loc sâmbătă, eveniment organizat ultima oară în Marea Britanie în urmă cu 70 de ani.

Mii de soldați vor participa la procesiunea care se va desfășura începând de la Palatul Buckingham până la Abaţia Westminster și care face parte din ceremonia de încoronare ale cărei repetiții generale au avut loc în noaptea de marți spre miercuri, în așteptarea unui public extrem de numeros.

Operațiunea de securitate menită să protejeze această rută, denumită Operațiunea Globul de Aur, se numără printre cele mai importante care au fost organizate în ultimii ani.

În cadrul operațiunii vor fi folosiți lunetiști care vor supraveghea evenimentul de pe acoperiș, cât și numeroși agenți sub acoperire, precum și detectoare asemănătoare celor din aeroporturi și câini polițiști. De asemenea, va fi impusă și o interdicție de zbor deasupra centrului Londrei.

În eventualitatea apariției unor proteste, forțelor de poliție le-au fost sporite competențele, pentru ca acestea să se poată asigura că străzile și drumurile pietonale rămân libere pe timpul ceremoniei, a declarat Tugendhat.

În ultimii ani, străzile capitalei au fost acaparate de numeroasele proteste organizate de activiștii de mediu. Republicanii care se opun monarhiei au anunțat că vor organiza o demonstrație pe ruta pe care se va desfășura procesiunea.

„Poliția trebuie să aibă competențe extinse pentru a asigura mișcarea în siguranță a maselor de oameni. Cred că această decizie e destul de justificată, ținând cont de context”, a afirmat ministrul.

Tom Tugendhat a negat rapoartele publice privind costurile estimative ale întregii operațiuni, despre care se zvonește că s-ar ridica la 100 de milioane de lire sterline (125 de milioane de dolari). „Aceste costuri îmi sunt necunoscute”, a declarat ministrul securității pentru Sky News.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.