Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sunt o soluție testele rapide pentru depistarea pesticidelor la legumele şi fructele din pieţe ?

supermarket.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

După ce 2 agricultori din Buzau au fost acuzati ca ar fi folosit substanțe chimice interzise în România pentru a forța coacerea legumelor în solarii și sere, un senator liberal a lansat o petitie online prin care cere ca in piete legumele si fructele sa fie supuse unor teste rapide pentru determinarea nivelului de pesticide. “Sunt prea puţine probe prelevate în pieţe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt deja consumate  de cumpărători, menționează liberalul Vlad Pufu în textul petiției on line.  "Orice inițiativă, orice mecanism sau masură de verificare a legumelor și fructelor sunt binevenite fiind considerate un plus.  Prelevarea de probe pentru analize rapide în piețele agroalimentare ar trebui  să fie o obligație normală. Există cadru legal dar nu prea se respectă, iar hârtiile rămân hârtii, spune la RFI Sorin Mierlea, președintele asociației InfoCons.

Sorin Mierlea, președintele asociației InfoCons a vorbit și despre cei care vând legume și fructe pe marginea drumului, de cele mai multe ori fara acte de provenienta, și spune că nu ar trebui să ne facem cumpăraturile în astfel de locuri.        

“ Comunitățile locale care dau acele certificate de producator ar trebui să facă o monitorizare a solului în care sunt crescute ceapa, roșiile sau cartofii... dacă a fost solicitat un certificat de producator, cu care acel țăran sau mic întreprinzator vrea sa vândă produsele respective. Problema e, că de cele mai multe ori,  acele hârtii rămân doar la nivel de hârtii... le dăm, și apoi nu mai urmărim ce se întâmplă. Când discutăm despre legume-fructe vorbim despre o incidență directă, gravă asupra sanatatii actuale și viitoare a cetățeanului din România dar mai ales a copiilor, nepoților, părinților și a bunicilor noștri. Din acest considerent, orice inițiativă, mecanism sau masură de control este un plus. Dacă ne uitam pe DN1, pe București- Ploiești, vom vedea pe stânga și pe dreapta fel de fel de  tarabe ale unor așa ziși producători , care nu vând acolo produsele făcute în spatele curții, pentru că nu au acolo nici kiwi, nici roșii, pentru ca nu au solarii... trebuie să fim atenți ca și consumatori și la cei care încearcă să iasă primii pe piață cu tot felul de  trufandale de sezon. După ce că sunt foarte scumpe, sunt poate și ”ajutate” cumva să se coacă mai repede, asta dacă nu sunt aduse din afara Uniunii Europene, și  ajungem sa mâncăm cireșe “românești” din Turcia, roșii românești din Egipt sau cartofi românești aduși cine știe de unde. În acest context, partea de monitorizare in pietele agroalimentare devine o obligație. A.N.S.V.S.A. ar trebui să facă publice controalele, ca să știm cine a greșit, sau ce produse sunt neconforme pentru a ști ce să nu cumpărăm. Teoretic, într-un supermarket există o linie de trasabilitate cu o monitorizare mai atentă din punct de vedere al hârtiilor.  Fac această precizare cu privire la hârtii  pentru că incă există temeri în România dacă acele documente sunt în regulă. O strângere a autorităților, a unei misiuni a fiecarei autorități, de a verifica mai clar dacă legumele și fructele, atât cele din supermarket, hipermarket sau piețe sunt conforme sau nu... De oriunde am cumpăra, noi consumatorii, trebuie sa avem încrederea și certitudinea că sunt bune pentru consum și nu ne fac rău.

Nu putem să spunem neapărat unde sunt alimentele mai sigure, la piață, ori la hipermarket. Problema e că trebuie să avem siguranța că, de oriunde cumpărăm, produsele sunt bune, corecte și conforme, dar pentru acest lucru, trebuie să avem autorități care cu adevărat să monitorizeze și iși faca treaba.  Consumatorii nu pot decât să verifice daca ceea ce scrie pe certificatul de producător se găsește și pe tarabă, iar cand pe certificatul  de producător scrie ca omul produce cartofi și el vinde capșune,  acesta trebuie să fie un mare semn de întrebare. De la  hipermarket sau supermarket trebuie să păstrăm bonul fiscal, astfel să avem dovada justificativa a ceea ce am cumpărat iar dacă există suspiciuni să ne adresăm Protecției Consumatorului". 

Rep: Ar fi o idee bună ca producatorii care vand legume si fructe stropite cu substante toxice să nu mai beneficieze de subvenții de la Ministerul Agriculturii?

Sorin Mierlea: “Este bună orice idee, problema este să trecem  de la idei la fapte. Cel mai important este sa nu se mai permită comercializarea  produselor de tip legume- fructe pe marginea drumulurilor, în condiții improprii iar in cadrul piețelor agroalimentare, când discutăm despre producători este una, dar când discutăm despre asa ziși producători, care vând și roșii, și ceapă, și suc de mere, kiwi si potocale, e clar că nu vorbim despre un producator, ci despre un mic întreprinzator iar trasabilitatea produselor nu poate fi certificată, nimeni nu știe de unde au venit. Cred că aici autoritățile trebuie sa iși facă treaba,  trebuie să discutăm despre fundația problemei, nu despre anumite mesaje  populiste. Poliția locală de pe lângă fiecare primarie trebuie sa isi facă datoria, că au competența directă în zona piețelor agroalimentare iar A.N.S.V.S.A. să facă publice controalele pe care le-au efectuat. Sunt laboratoare publice fitosanitare la nivelul fiecarui județ care au capacitatea de a face aceste controale... vrem o țară ca afară, ne uităm la colegii din Austria, Ungaria sau din Franța... nu trebuie sa reinventăm roata sau apa caldă, trebuie doar să aplicăm ceea ce avem- legistlația europeană și națională, dar să nu fie facută doar pentru a fi bifată, ci să fie constant facută,  și mai ales publică".

 

În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea susține, că cei care folosesc pesticide interzise ori peste limita admisa nu vor mai beneficia de subvenţiile oferite de Ministerul Agriculturii.  Șefa Autorității Fitosanitare Paulina Gabor a declarat   pentru G4Media că  ancheta in ceea ce privește legumele producătorilor din Buzău, care ar fi avut pesticide peste limita admisă este in curs. 

 

Interviul cu Sorin Mierlea, președintele InfoCons poate fi ascultat aici: