Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bicicliștii, nemulțumiți că nu mai au acces pe pista de pe Calea Victoriei în week-end

biciclisti_acces_pista_calea_victoriei_week_end.jpg

Calea Victoriei devine pietonală în week-end. Bicicliștii nu mai au acces pe pista de pe bulevard
Calea Victoriei devine pietonală în week-end. Bicicliștii nu mai au acces pe pista de pe bulevard
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Mai multe asociații de bicicliști critică decizia primarului Capitalei, Nicușor Dan, de a le interzice accesul pe pista de pe Calea Victoriei în week-end, când bulevardul devine pietonal, în cadrul programului ”Străzi deschise”. Municipalitatea a luat decizia, pe motiv că există riscul producerii unor accidente, din cauza aglomerației foarte mari.

Mai multe ONG-uri îi cer într-o scrisoare deschisă primarului Nicușor Dan să permită accesul bicicliștilor pe pista de pe Calea Victoriei, chiar și când aceasta devine pietonală.

Asociațiile spun că accesul bicicliștilor pe Calea Victoriei în week-end ar putea fi permis în anumite intervale orare, iar la orele de vârf, când bulevardul devine aglomerat, o soluție pentru evitarea accidentelor ar putea fi reducerea vitezei.

De asemenea, ONG-urile îi cer lui Nicușor Dan să le ofere bicicliștilor rute alternative în week-end, precum transformarea în pistă temporară a primei benzi de pe ambele sensuri de mers de pe bulevardele Magheru și Lascăr Catargiu.

 

Pistele pentru biciclete, pe trotuar sau pe șosea? PMB pregătește un master plan. ONG-uri: ”Să nu-l uităm pe un raft”

 

Bucureștiul, în clasamentul Tomtom. Oana Turturică (”HaicuBicla”): La noi, pe primul loc e mașina

 

Apelul este semnat de mai multe asociații, între care Federația Bicicliștilor din România, Asociația HaicuBicla, Asociația GO4FUN și OPTAR.

Președinta Asociației HaicuBicla, Oana Turturică, spune la RFI ce înseamnă pentru un biciclist interzicerea accesului pe pista de pe Calea Victoriei, în week-end, toată vara: ”Înseamnă că îi iei o ultimă speranță că în acest oraș se va putea vreodată deplasa în siguranță pe o pistă cât de cât sigură și asta în contextul în care nu s-a făcut nici un pas în ceea ce privește alte alternative unor piste pentru biciclete, pe alte străzi adiacente pistei de pe Calea Victoriei sau prin alte cartiere. Nu avem nici măcar acum, la doi ani de zile, iată, acele marcaje sharrows, e un proiect care a fost cel mai votat, inclusiv pe vremea primarului trecut, doamna Firea. În prezent, pe mandatul actualului primar, Nicușor Dan, la fel, s-a bucurat de un mare succes și iată că nu s-a întâmplat nimic și nu e că nu s-ar putea, ci pur și simplu, iată, este un alt motiv pentru care mersul cu bicicleta nu este la rangul la care ar trebui să fie și care descurajează de fapt oamenii care potențial ar renunța la a se deplasa cu auto și ar opta pentru a merge cu bicicleta. De fapt, ăsta este semnalul, că pentru bicicliști nu se face nimic”.

 
Oana Turturică, despre interzicerea accesului bicicliștilor pe Calea Victoriei în week-end