Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TikTok ar putea fi interzis pe dispozitivele guvernamentale din România. O decizie va fi luată săptămâna viitoare

1683813557068.jpg

Aplicatia TikTok
Sursa imaginii: 
Dan Andreșescu

Romania analizează ideea de a interzice aplicația  TikTok pe telefoanele și dispozitivele guvernamentale după ce autoritățile din mai multe țări au luat aceeași decizie. Bogdan Manolea, director executiv la Asociația pentru Tehnologie și Internet, ne-a explicat cât de vulnerabile sunt datele din telefoanele mobile atunci cand au instalată  pe ele aplicația  chinezească.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat la Digi 24, că miercurea viitoare, când se reunește consiliul pentru securitate cibernetică, se va decide dacă aplicația TikTok va fi interzisă pe telefoanele și dispozitivele guvernamentale. Se intamplă după ce autoritățile din mai multe țări au luat deja aceasta decizie. 

„La nivelul dispozitivelor de serviciu, acolo sunt informații care țin de statul român, e un argument în plus pentru a interzice o asemenea aplicație, dar vom vedea săptămâna viitoare”, a explicat el. „Trebuie văzut care e acordul de prelucrare a datelor, dacă ea colectează și date care nu au legătură cu aplicația în sine, ce face cu ele, unde le transmite. În străinătate au existat semnale că sunt vulnerabilități și pe acestea le vom lua în calcul. Dacă guvernul chinez solicită companiei TikTok să-i pună la dispoziție niște date, compania TikTok ce va face? E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem”, a mai spus Burduja. Ministrul spune că are și el cont de TikTok, dar că acesta este gestionat de echipa sa de comunicare. 

L-am întrebat pe Bogdan Manolea, director executiv la Asociația pentru Tehnologie și Internet ApTI cât de vulnerabile sunt datele din telefoanele mobile atunci cand au instalată pe ele aplicatia TikTok: 

“Există numeroase dovezi și  suspiciuni legate de felul în care au fost folosite în trecut datele colectate, în scopuri care nu au nici o legatura cu rețeaua  socială. În cazurile acelea și TikTok a recunoscut problemele respective, ca angajatii au urmarit in mod incorect o jurnalista  pentru a afla niste  chestiuni legate de  politicile TikTok.. cert este că s-a intamplat”, spune Bogdan Manolea.

Rep: Se poate  ca aplicația TikTok să citească mesajele, localizarea GPS sau alte date personale din telefon?

Bogdan Manolea: Dacă îi dai acces la funcțiile respective, se poate. Partea mai problematică este că TikTok ar spune că poate să folosească  de exemplu accestul  la GPS într-un scop, și să-l folosească in alt scop, ceea ce ar fi atât o problemă de încălcare a Regulamentului General de Protecția Datelor cat si o problema de securitate. În plus, TikTok, fiind deținut de o firma chineză care transmite foarte ușor datele către guvernul chinez, există și o altă probelmă legată de securitatea întregului dispozitiv pe care se află instalata o astfel de aplicatie. Cred ca acestea au fost motivele principale care au stat la baza deciziei si nu e vorba doar de Romania. Si alte state din UE dar și Comisia Europeană au luat decizia interzicerii aplicației pe telefoanele de serviciu. 

Rep: Are TikTok reguli diferite de funcționare față de Facebook, Instagram sau alte aplicații similare?

Bogdan Manolea: Cu siguranță au fost niște practici mai intruzive care au fost folosite inclusiv în niște scopuri cel puțin dubioase, sa nu spunem mai mult... noi, ca societate civilă nu avem  acces la întreaga analiză pe care au facut-o experții în securitate cibernetică și care a stat la baza deciziei respective, dar din informațiile publice pe care le avem, din zona aceasta vine pericolul. 

Rep: Cum credeți că vor reacționa angajații de la stat din România dacă li se va impune să nu folosească TikTok pe telefoanele de serviciu?

Bogdan Manolea: Depinde  foarte mult de tipul de angajat și de ce tip de telefon de serviciu are. În mod normal, intr-o firma mare, telefoanele de serviciu sunt înrolate în sistemul informatic și în toată partea de securitate informatică centralizată din partea corporației respective. În ceea ce privește statul roman, în mare parte, acestea nu sunt administrate în mod unitar. Este practic mai mult un fel de  obligație în scris care va fi trimisă acestor angajați,  și care ar trebui să fie implementată. Cum o face fiecare, aici depinde de fiecare instituție, de ce politici interne are pentru a verifica acest lucru. Din perspectivă externă sunt suficiente argumente în acest sens  pentru a lua în serios o discuție de a interzice aplicația pe telefoanele guvernamentale.  Pe de altă parte, beneficiile TikTok pentru un simplu angajat guvernamental nu sunt spectaculoase în momentul de față”.

Important de precizat- românii vor putea în continuare să folosească aplicația pe telefoanele personale. Aplicația chinezească, extrem de populară  este folosită  în prezent de milioane de români. Anul acesta, ea a fost interzisă, pe rând, la nivel guvernamental în Statele Unite ale Americii, apoi în instituțiile guvernamentale din țări ca Austria, Franța sau Marea Britanie. Tot din motive de securitate, la sfarșitul lunii februarie și Parlamentul European a decis să interzică folosirea aplicației pe telefoanele angajaților. 

Interviul cu Bogdan Manolea, director executiv la ApTI poate fi asculat aici:

 
Interviu Bogdan Manolea ApTI