Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul francez al Apărării spune că persoanele seropozitive se pot înrola în armată

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, inspectând trupele, 20 aprilie 2023.

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, inspectând trupele, 20 aprilie 2023.
Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, inspectând trupele, 20 aprilie 2023.
Sursa imaginii: 
Sébastien Bozon/AFP

Persoanele infectate cu HIV se vor putea înrola acum în armată, a declarat luni ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, la France 2 TV. Urmează dispozițiilor similare din noiembrie 2022 pentru intrarea în poliție.

Decretul, propus de ministrul de interne al Franței, Gérald Darmanin, „va fi publicat în zilele următoare” și se va aplica „jandarmeriei, pompierilor din Paris și Marsilia și tuturor forțelor armate”, a declarat luni Lecornu pentru programul de televiziune Les Quatre vérités.

„A fi seropozitiv nu va mai fi un criteriu de discriminare”, a subliniat el.

Până acum, criteriile medicale de încorporare nu permiteau persoanelor seropozitive să poată fi angajate în acest domeniu.

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, această discriminare în angajarea persoanelor care trăiesc cu HIV a fost eliminată pentru ofițerii de poliție.

Sistem de evaluare a aptitudinii fizice

Ministerul Apărării, al cărui serviciu de sănătate se ocupă de recrutarea jandarmilor militari și a pompierilor, va modifica „Sigycop”, sistemul de evaluare a aptitudinii fizice folosit în mai multe profesii din domeniul public.

Aplicată în mod strict, această evaluare a clasificat persoanele seropozitive ca fiind inapte pentru serviciu.

Ultimele studii științifice au arătat că persoanele seropozitive care sunt sub tratament antiretroviral au o încărcătură virală nedetectabilă și nu transmit HIV.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.