
Social
Europa Plus: Zeci de elevi din Serbia amenință cu atacuri armate similare celor comise săptămâna trecută
serbia_elevi_atac.jpg

Potrivit publicației Politika, mulți elevi au anunțat pe această cale că vor aduce arme la școală, unii indicând și orașele în care au de gând să atace: Sremska Mitrovica, Nis și Ruma.
Într-un interviu acordat publicației citate, responsabilul pentru criminalitate informatică din cadrul Ministerului public, procurorul Branko Stamenkovic, spune că astfel de amenințări sunt pedepsite cu închisoarea de la 6 luni la 12 ani.
”Nu-i ascultați pe psihopați. Nu urmăriți site-urile, grupurile sau postările care îndeamnă la violență. Violența nu este ”cool”. Treziți-vă cât nu este încă prea târziu, pentru că altfel va fi dureros”, este mesajul transmis de procuror.
El spune că organele abilitate reacționează imediat în astfel de cazuri și că acțiunile de combatere a acestui fenomen sunt în curs de desfășurare.
”Colaborăm strâns cu marii furnizori de servicii de comunicații pe Internet, inclusiv cu companiile care administrează rețelele sociale. Cea mai mică amenințare online va fi verificată amănunțit, iar asta include localizarea, percheziționarea și chiar arestarea autorilor”, promite oficialul sârb.
Bosnia-Herțegovina: Corupția, un subiect irelevant pentru politicieni
În afara amendamentelor privind modificarea Constituției referitoare la formarea guvernului, Înaltul reprezentant pentru Bosnia Herțegovina, Christian Schmidt, a formulat la 27 aprilie a.c. o serie de amendamente privind corupția din sectorul public care au trecut practic neobservate, se arată într-o analiză publicată de site-ul postului Radio Sarajevo.
”În timp ce toate privirile erau ațintite asupra modificărilor constituționale, propunerile lui Christian Schmidt privind modificarea Codului Penal în vederea combaterii mai eficiente a corupției au trecut practic neobservate de politicienii bosniaci, care nu le-au comentat în nici un fel până în ziua de azi (9 mai a.c. – n.r.).
Dar în ce constau aceste propuneri? Așa cum a explicat domnul Schmidt, ele se referă la combaterea traficului de influență și a mitei, numai că... diavolul se ascunde în detalii. Cu alte cuvinte, esențialul constă în aplicarea în practică a acestor modificări la nivelul statului și al entităților sale.
(...) Ținând cont de gradul excesiv de politizare al sistemului juridic din Bosnia Herțegovina, propunerile Înaltului reprezentant vor fi interpretate în cele mai diferite moduri de judecători. Cu atât mai mult cu cât aceste propuneri vizează pedepse foarte aspre, precum confiscarea averilor, suspendarea din funcțiile oficiale, confiscarea decorațiilor, amenzi consistente etc”, notează sursa citată.
Mandatul Înaltului reprezentant pentru Bosnia Herțegovina, Christian Schmidt include supervizarea modului în care autoritățile bosniace respectă Acordul de la Dayton care a pus capăt în 1995 războiului cu Serbia, inclusiv prin dreptul de a propune și uneori chiar de a impune modificări ale legislației.
Macedonia de Nord: Mobbingul la adresa femeilor rămâne o problemă
Bărbații și femeile se bucură în general de drepturi egale, dar există în continuare discriminări ale femeilor la locul de muncă, acestea fiind supuse într-o mai mare măsură fenomenului de mobbing, reiese dintr-un recent sondaj de opinie realizat de Institutul de cercetări politice de la Skopje, transmite publicația Plus Info.
56,2% dintre respondenți cred că femeile sunt supuse într-o mai mare măsură decât bărbații fenomenului de mobbing (forțarea unei persoane de a-și da demisia de la locul de muncă prin hărțuire psihică, umilințe, abuz emoțional etc – n.r.), în timp ce doar 6,9% cred că acest fenomen îi vizează mai mult pe bărbați.
Potrivit sondajului, 59,8% dintre bărbați cred că femeile și bărbații au aceleași drepturi privind evoluția profesională, în timp ce doar 45,6% dintre femei cred același lucru. Din totalul respondenților, 50.7% au spus că există anume discriminări ale femeilor la locul de muncă și doar 37,2% sunt siguri că astfel de discriminări nu există.
Totodată, 47,4% dintre respondenți cred că femeile și bărbații se bucură de salarii egale pentru muncă egală, în timp ce 25,6% cred că femeile sunt plătite mai prost pentru aceeași muncă și doar 3,1% cred că femeile sunt plătite mai bine ca bărbații.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
Mladen Milosavljevic - Serbia
Irfan Mandžuka - Bosnia Herțegovina
Martina Mitevska - Macedonia de Nord
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei