Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adunarea ”Moldova Europeană”, la Chișinău și în alte 33 orașe europene. Sandu:”Viitorul țării noastre este în UE”

ame-1.png

Sursa imaginii: 
moldovaeuropeana.md

Duminică, 21 mai, la Chișinău, dar și în alte 33 orașe europene va avea loc Adunarea ”Moldova Europeană”. ”Adunarea este apolitică, de aceea sunt așteptați să participe toți cetățenii - să arăte că puterea în Republica Moldova este a oamenilor. Sunt așteptați și cetățenii din diasporă să susțină același lucru”, a declarat, marți, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, președintele grupului de organizare a evenimentului de duminică.

”Este nevoie de toți pentru a pune Moldova pe calea cea dreaptă. Calea europeană. O lume întreagă va vedea - stăpân în țara noastră este poporul. Moldovenii sunt europeni. Vino pe 21 mai, la ora 11:00, în Piața Marii Adunări Naționale, să spunem într-o singură voce că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană”, este îndemnul președintei Maia Sandu.  

Președintele grupului de organizare a evenimentului de duminică a subliniat că ”Piața Marii Adunări Naționale este rezervată pentru adunare, lucru decis de Comisia Situații Excepționale”. Precizarea vine în contextul în care partidul prorus al lui Șor a anunțat un protest pentru ziua de duminică.

”Siguranța oamenilor participanți la eveniment este în prim plan, iar inspectoratul de poliție și instituțiile statului vor preveni orice încercare de violență și vor asigura ordinea și liniștea”, dă asigurări Artur Mija.

La Chișinău, evenimentul va avea două părți - adresări către cetățeni și, în cea de-a doua parte, un program artistic, iar durata va fi de câteva ore. Programul va fi plasat pe site-ul moldovaeuropeana.md cu câteva zile înainte de eveniment.

Harta celor 33 de orașe europene unde vor avea loc întruniri, duminică, o puteți găsi aici.

În ziua când va avea loc Adunarea ”Moldova Europeană” Ministerul Afacerilor Interne va asigura fluidizarea traficului, astfel încât cetățenii care doresc să ajungă la Adunare să o poată face liber, neîngrădit și fără obstacole, iar numărul de unități de transport public din Chișinău și suburbii va fi suplimentat, mai spune Mija. Cetățenii care se vor deplasa din diferite regiuni ale țării pot vedea aici  harta parcărilor amenajate.

De asemenea, președintele grupului de organizare a evenimentului de duminică a precizat că în PMAN vor fi instalate unități sanitare, iar oamenilor le va fi asigurată apă potabilă, la solicitare.

În contextul organizării Adunării ”Moldova Europeană”, președinta Maia Sandu a venit cu un îndemn pentru cetățenii moldoveni să participe la evenimentul din centrul Chișinăului. ”Moldovenii s-au adunat de fiecare dată pentru a decide soarta țării. Ne-am adunat în Piața Marii Adunări Naționale și am cerut libertate și suveranitate. Pentru că neamul nostru are o credință de nezdruncinat în omenie și în dreptate. Moldova s-a ridicat ori de câte ori a fost nevoie. Așa suntem noi. Uniți în momentele hotărâtoare”, a spus șefa statului. 

În mesajul său, președinta Maia Sandu a făcut apel la unitate. ”Este nevoie de toți pentru a pune Moldova pe calea cea dreaptă. Calea europeană. O lume întreagă va vedea - stăpân în țara noastră este poporul. Moldovenii sunt europeni. Vino pe 21 mai, la ora 11:00, în Piața Marii Adunări Naționale, să spunem într-o singură voce că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană”, este îndemnul președintei Maia Sandu.  

Trebuie spus că, Adunarea ”Moldova Europeană” este organizată în ajunul celei de-a doua reuniuni a summitului Comunității Politice Europene, de pe 1 iunie, care va avea loc la Chișinău. În jur de 50 de șefi de stat și de guvern și importanți lideri europeni vor discuta și identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Adunarea ”Moldova Europeană”, organizată la Chișinău și în alte orașe europene