
Social
Negocierile cu sindicatele din educație au eșuat, luni e grevă generală
scoala.jpg

Discuțiile sindicaliștilor cu premierul Nicolae Ciucă și cu cel mai probabil, viitorul șef al guvernului dupa rotativă, Marcel Ciolacu, au eșuat. Liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat că sindicaliștii din educație au decis intrarea în grevă generală de luni, 22 mai, la ora 8:00.
Revendicările profesorilor vizează: majorarea salariilor personalului, plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic, indexarea anuală a salariilor personalului cu rata inflaţiei si plata orelor suplimentare.
Decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat dar si creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, sunt alte solicitari ale sindicatelor din educație.
Ministrul Ligia Deca spune că susține revendicările profesorilor și că reprezentanții Coaliției își vor ține promisiunea și vor majora salariile din sistem.
Simion Hăncescu, liderul FSLI apreciază că promisiunile guvernanților au fost subțiri dar punctează că luni va mai avea loc o întâlnire cu premierul.
Întâlnirea de luni a fost confirmată și de șeful guvernului care insistă că legea salarizării va rezolva problema veniturilor din învățământ.
Și profesorii universitari îi susțin pe colegii lor din preuniversitar. În facultăți, luni, va fi grevă de avertisment, transmite Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale“Alma Mater”.
Și șeful statului a avut un punct de vedere. Klaus Iohannis spune că dacă vrem dascăli performanți, trebuie să-i și plătim.
Este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, așa că Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi afectate, la fel și examenele organizate de universități. Ultima grevă generală în învățământ a avut loc acum 18 ani, aminteste Digi 24. Atunci, profesorii din toată țară n-au intrat la ore timp de trei săptămâni.