Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment la nivel european al industriilor creative, începe la Iași

creative.jpg

Sursa imaginii: 
Romanian Creative Week

Anunțul a venit de la Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală: Romanian Creative Week 2023 debutează la Iași vineri19 mai și va dura zece zile. Vor fi prezenți fizic sau prin lucrările lor peste 1.000 de artiști români și străini. În total vor fi organizate peste 100 de evenimente.11 mari expoziții găzduite în diverse locuri cu rezonanță din oraș, între care Palatul Culturii, Baia Turcească, Palatul Braunstein, Piața Unirii. Vor fi festivaluri de dans, muzică, modă și arhitectură dar și instalații stradale și cartiere pictate....

”Nominalizez câteva proiecte extrem de interesante și inovatoare care totodată au și un caracter experimental foarte puternic. Lucrările lui Radu Marțin. Bodymind. Utilizează undele cerebrale și pulsul spectatorului în creația vizuală, în creația unui anumit conținut. Reactiv la acești parametri. La ce se gândește spectatorul în momentul respectiv sau ce stare are el, pulsul inimii....toate lucrurile astea sunt translate într-o lucrare vizuală digitală” a dezvăluit Andrei Cozlac, curator la secțiunea New MEDIA din cadrul Romanian Creative Week, premiat de Uniter pentru video mapping.

”Secțiunea new MEDIA a fascinat imaginația publicului în anii 2021 și 2022. New Media District este un proiect inedit și complex de arte vizuale (care va fi pe Copou). În cadrul aceleiași secțiuni, spectatorii vor putea admira și Light Vectors, o instalație senzorială de lumini (care va fi pe Ștefan cel Mare). Între altele, vom vedea, prin spectacolele de arte vizuale, statui care capătă conștiințe, clădiri „vii” (ex: artistul vizual Radu Martin propune, prin Organic mapping, crearea pe clădiri a unor imagini digitale care transformă clădirea într-un organism viu), instalații care scanează mintea umană și o transpun în diverse imagini.“

În ediția aceasta avem niște proiecte extrem de interesante... ”Dacă noi am început cu un proiect pilot acum trei ani, anul trecut anul ăsta concentrăm foarte mult. Și ne focusăm foarte mult pe consistența lucrărilor și încercăm să consolidăm ceea ce am construit până acum într-un nou event. New Nedia District. Care așa o să și rămână. E menit să genereze forme noi de cunoaștere artistică. Invită tot felul de artiști de la coregrafii, actori, artiști, vizuali, artiști, plastici, muzicieni care tatonează cu practicile new media. O să fie și o instalație foarte importantă pe care am lucrat-o cu împreună cu Alexandros Raptis. Care este un regizor și light designer din București. Instalația Light Vector va fi expusă pe întreaga perioadă începând cu data de 19 până pe 28 pe Bulevardul Ștefan cel Mare” a dezvăluit Andrei Cozlac.

„Ne propunem ca Iașul să fie viitorul oraș creativ cel puțin pentru țările din Estul Europei”

”E cel mai mare eveniment la nivel european din punctul de vedere al numărului de industrii creative pe care le reunește : 11. Este și motivul pentru care de anul acesta începem și o colaborare cu Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. Pentru că proprietatea intelectuală este direct legată de industriile creative.

Această a treia ediție reunește mai mult de 60 % dintre artiștii prezenți tineri pe care curatorii noștri i-au selectat și consideră că au un potențial foarte mare de a crește și de a se impune fiecare în domeniul lui de activitate. Restul de 40 % sunt seniori care vin împreună cu noi și îi învață pe tineri cum să sară peste etape în carieră și să ajungă mult mai repede și mai ușor poate, dar nu fără multă muncă la succes”, a declarat organizatorul evenimentului Irina Schrotter care a ținut să sublinieze: „ Dacă suntem creativi și dacă ne punem mintea la contribuție și ne imaginăm lucruri găsim soluții pentru orice problemă pe care o aveam. Deci eu chiar cred că creativitatea este soluția pentru orașul nostru. Chiar cred că industriile creative au potențialul și se demonstrează că au capacitatea de a face tinerii să rămână în comunitatea noastră. Pot să atragă tineri din toată regiunea. Și din nou aici nu mă refer doar la Moldova ci mă refer la toată regiunea geografică în care ne aflăm. Dacă vom fi destul de inteligenți, cum am fost până acum, vom putea deveni un eveniment și un oraș reper. Așa cum Berlinul a fost până acum 5 -10 ani. E bine să țintim un pic mai sus și să ne propunem ca Iașul să fie viitorul oraș creativ cel puțin pentru țările din Estul Europei”.

Iașul își deschide curțile este competiția tinerilor arhitecți cu premii de 45.000 de lei organizată împreună cu Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași. Concret, curțile interioare a șase monumente istorice sau clădiri cu valoare arhitecturală prestigioasă din Iași vor fi îmbogățite cu instalații arhitecturale realizate de echipele participante la concurs. Zeci de designeri tineri și consacrați. 50 de show-uri de modă, dans contemporan și lista evenimentelor e lungă. HazarDance. Opt spectacole de dans contemporan, flamenco, teatru-dans și street dance, dintre care șapte realizate de trupe românești și unul de artiști spanioli. O competiție de street dance dedicată celor mai talentați tineri dansatori. Iar ediția de anul acesta RCW este Wonder.