Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nigeria: Război între ciobani și cultivatori, peste 30 de morți

africa.jpg

Păstor din Nigeria, 2019
Sursa imaginii: 
© Luis Tato, AFP via France24

În urma confruntărilor care au avut loc marți între ciobanii și fermierii din zona centrală a Nigeriei, 30 de persoane și-au pierdut viața. În aceeași zi, în sud-estul țării, un convoi american a fost atacat de un grup de indivizi care au ucis patru persoane și au răpit alte trei, transmite corespondentul France24.

Peste 30 de persoane din mai multe sate din statul Plateau, zona centrală a Nigeriei, au murit în timpul confruntărilor dintre ciobani și fermieri, potrivit lui Dan Manjang, comisarul Direcției de Informare și Comunicare al acestui stat din centrul Nigeriei.

Regiunea nord-vestică și cea centrală a Nigeriei sunt în mod regulat scena unor conflicte și tensiuni legate de utilizarea terenurilor și a resurselor de apă.

Confruntările de marți au avut loc "în mai multe sate" din districtul Mangu, a precizat poliția. "În jurul orei 11:56 (10:56 GMT), am primit un apel de urgență "cu privire la niște bărbați care trăgeau cu arme de foc” a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Alfred Alabo. Conform comunicatului poliției, forțele de securitate au fost trimise la fața locului pentru a-i reține pe făptași.

Un convoi american atacat

"În acest moment, vinovații sunt dați în urmărire, ofițerii noștri având sarcina să-i neutralizeze și, dacă este posibil, să-i aresteze", a declarat Alfred Alabo. Președintele districtului Mangu a impus o stare de asediu de 24 de ore pentru a împiedica răspândirea tulburărilor și în alte zone.

În aceeași zi, în sud-estul Nigeriei a avut loc un alt atac armat, de data aceasta îndreptat împotriva unui convoi american. Patru persoane au fost ucise și alte trei răpite. Conform unor surse oficiale, victimele nu erau de naționalitate americană.

Violențele reprezintă una dintre numeroasele provocări în materie de securitate cu care se va confrunta președintele Bola Tinubu atunci când va prelua conducerea celei mai populate țări din Africa. Armata nigeriană trebuie să lupte împotriva jihadiștilor din nord-est și să facă față tensiunilor separatiste din sud-estul țării.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.