
Social
Activiștii LGBTQ condamnă proiectul de lege „fără sens” al Japoniei privind egalitatea
Activiștii au criticat un proiect de lege care cere o mai bună „înțelegere” a problemelor LGBTQ propus de guvernul japonez, spunând că este „fără sens”.

În proiectul de lege se spune că „discriminarea nedreaptă” față de minoritățile sexuale nu trebuie să aibă loc, cuvântul „nedrept” fiind adăugat la o versiune a legislației discutată anterior.
Grupul de activism Sexualities and Human Rights Network ESTO a declarat că modificările aduse proiectului de lege au arătat că Partidul Liberal Democrat (PLD), aflat la guvernare, s-a ferit să dezbată legea.
„Nu poate exista vreo discriminare care să fie justă”, a spus grupul într-o declarație săptămâna aceasta, în urma rapoartelor din presă despre formularea actualizată.
Activistul LGBTQ Soshi Matsuoka a criticat, de asemenea, proiectul de lege la un miting recent, numindu-l un „pas înapoi”.
„În loc să promoveze înțelegerea, acest proiect de lege riscă să o împiedice”, a spus el.
„Prezentarea acestui proiect de lege în fața parlamentului înainte de summitul G7 este un gest gol”, a spus Matsuoka despre reuniunea G7 de săptămâna aceasta din Japonia.
Interesul în acest proiect de lege a crescut înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2021, dar aprobarea sa a fost amânată de membrii conservatori ai PLD.
Împotrivirea lor a fost fermă de această dată, ducând la luni de dezbateri asupra limbajului proiectului de lege.
Canalul TV Asahi a anunțat că proiectul de lege s-ar putea să nu fie dezbătut din cauza disputelor cu partidele de opoziție care doresc o formulare mai puternică.
Cu toate acestea, susținătorii proiectului de lege, inclusiv parlamentarul PLD Tomomi Inada, l-au salutat drept „un mare pas înainte”, potrivit canalului public NHK.
„Afirmările excesive ale drepturilor omului și încălcările drepturilor omului împotriva «majorității sexuale» trebuie prevenite”, a declarat recent parlamentarul PLD Hiroyuki Miyazawa.
Limbajul din proiectul de lege propus care descrie discriminarea împotriva persoanelor transgender a fost, de asemenea, schimbat față de versiunea din 2021.
Activiștii transgender au avertizat că formularea revizuită pare să pună mai mult accent pe diagnosticul medical al tulburării de identitate de gen, mai degrabă decât pe autopercepția genului, ca bază pentru discriminare.
Japonia este singura țară din G7 care nu recunoaște uniunile între persoane de același sex, în ciuda sondajelor care arată sprijinul publicului pentru egalitatea căsătoriei.
De asemenea, țara nu are o lege specifică împotriva discriminării LGBTQ. S-a pus presiune pe prim-ministrul Fumio Kishida pentru a consolida protecția juridică pentru persoanele queer înainte de summitul G7 care începe astăzi la Hiroshima.
Una dintre secretarele lui Kishida a fost concediată în februarie, după ce ar fi spus că „nici măcar nu vrea să se uite la” cuplurile de același sex căsătorite.
Kishida a spus despre aceste remarci că sunt „revoltătoare” și „incompatibile” cu societatea incluzivă pe care o dorește guvernul său.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.