Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Croația are tot mai mulți lucrători străini, iar autoritățile nu reușesc... să-i numere

imigrant_munictor.jpg

Sursa imaginii: 
Damjan Tadic/Cropix via jutarnji.hr

Autoritățile croate constată că are tot mai mulți lucrători străini, dar nici o instituție nu deține statistici în acest sens. După pandemie Croația a renunțat la cotele de lucrători străini, iar angajatorii au contractat personal în special în construcții, HoReCa și livrare la domiciliu. Avocatul poporului și sindicatele atrag atenția că se petrec abuzuri, iar străinilor le este frică să raporteze nereguli.

„Nimeni nu știe câți străini lucrează în Croația: De la 7 la 3 lucrează la construcții, iar seara fac livrări,” scrie jutarnji.hr care adaugă că „nicio instituție publică nu ține statistici privind numărul actual de lucrători străini angajați în Croația.”

„În timp ce sindicaliștii avertizează cu privire la cazurile de exploatare a lucrătorilor străini în Croația și că străinilor le este frică să raporteze nereguli, Inspectoratul de Stat admite că este subcapacitat, iar Avocatul Poporului avertizează cu privire la o posibilă discriminare rasială.”

„Croația a desființat în 2021 sistemul de cote pentru angajarea străinilor, iar după pandemie, țara s-a trezit că are tot mai mulți lucrători străini pe piață.”

Publicația estimează numărul lucrătorilor străini grație permiselor de muncă, chiar dacă acestea pot fi eliberate pe perioade mai mici de un an, iar muncitorii care le primesc nu rămân întotdeauna în Croația.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, anul trecut au fost eliberate 124.121 de autorizaţii de muncă, iar în 2021,  81.995 de autorizaţii. În comparație cu 2018, aproape de patru ori mai mulți lucrători străini au fost angajați în Croația.

Potrivit datelor Serviciului croat de ocupare a forței de muncă, lucrătorii din sectoarele de catering, construcții și livrări sunt cei mai căutați. Salariile medii nete ale acestora variază de la 700 de euro pentru curieri, 800 pentru ospătari, 750 de euro pentru muncitorii în construcții - care sunt cele mai căutate domenii.

Sindicaliștii avertizează că, pe lângă salariile mici evidente, angajatorii croați oferă adesea condiții proaste de muncă și atrag atenția asupra riscului traficului de persoane, subliniază publicația citată.

 

Albania: Creștere economică de 2,5% în 2023 (BERD)

„Ce ne așteaptă? BERD face o predicție asupra economiei albaneze pentru 2023-2024,” titrează gazetadita.al.

BERD prognozează o creștere economică de 2,5% în Albania anul acesta, iar „Kosovo va experimenta cea mai puternică creștere din regiune - 3,5%.”

Pentru  2024, BERD prognozează o creștere de 3,3%. Inflația rămâne ridicată în ciuda trendului descrescător.

„În ceea ce privește consumul, banca europeană spune că este stabil în Albania și în regiune, deși prețurile rămân mari, iar familiile albaneze se tem în continuare de creșteri.”

„Economiștii BERD au declară că ritmurile mai lente de creștere din acest an au fost influențate de cutremurele din februarie din Turcia, condițiile de creditare mai stricte, reformele târzii în sudul Mediteranei și Europa de Est precum și inflația persistentă în Europa Centrală și țările baltice.”

 

Muntenegru: Aeroportul din Podgorica modernizat

Aeroportul Podgorica este certificat la cele mai înalte standarde internaționale și naționale, aflăm din dan.co.me.

„După câțiva ani de muncă și, în conformitate cu Legea aviației civile și cu Regulamentul privind condițiile de eliberare a certificatului operatorilor aeroportuari, Agenția Aviației Civile a certificat aeroportul din Podgorica.”

„Acest certificat înseamnă că suntem cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană. O țară turistică ca a noastră are nevoie de aeroporturi moderne. Astăzi transmitem mesajul că aeroporturile din Muntenegru au perspectivă și vor fi din ce în ce mai competitive în viitor. Sunt extrem de mândri de toți cei care au participat la acest proces,” a declarat  ministrul investițiilor de capital, Ervin Ibrahimović.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Ivana KASALO, Croatia          

Albana HYSA, Albania                       

Tamara SIMONOVIĆ, Muntenegru

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 22 mai 2023