Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă generală în învățământul preuniversitar, profesorii cer salarii mai mari

greva_educatie.jpg

Grevă generală Educației
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Sindicaliștii cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

După două runde de negocieri eșuate cu reprezentanții Guvernului, profesorii au declanșat azi prima zi de grevă generală. Greva a început marți la ora 8 dimineața și la ea participă 150.000 de profesori și 50.000 de cadre auxiliare. În semn de solidaritate li se vor alătura într-o grevă de avertisment de două ore și profesorii din invățământul superior. Această greva va începe de la ora 11.00 și va dura până la 13.00.

Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Întrebaţi ce se întâmplă cu încheierea anului şcolar şi cu examenele naţionale, sindicaliştii au replicat că „Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare”. De asemenea, întrebaţi dacă se încheie mediile elevilor la final de an şcolar, ei au spus: „Rămâne de văzut”.

De partea sa, Guvernul a anunţat într-un comunicat oficial că a propus sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi si cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate in zone defavorizate. Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, a anunţat Executivul într-un comunicat oficial.

În fiecare școală apare un așa numit "comitet de grevă". Acesta este format din 2 membri: liderul de sindicat (de regulă) plus un alt salariat ;i are următoarele atribuții: funcționează pe toata perioada grevei, urmărește desfășurarea grevei, centralizează retragerile individuale ale membrilor de sindicat de la greva (dacă este cazul), semnează de primire și le transmite angajatorului centralizate (directorul instituției/unității de invatamant), prin notificare, transmite și la Inspectoratul Teritorial de Muncă aceeași notificare, transmite organizației sindicale din care face parte, copie după notificarea către unitate, stabilește, impreună cu angajatorul, măsurile pentru buna desfășurare a grevei, asigurând supravegherea patrimoniului și desfășurarea activității pentru cei care nu se afla în grevă (inclusiv în situația de excepție în care unii copii/elevi sunt prezenți, supravegherea acestora).

Comitetul de grevă funcționează pe toată durata grevei și participă la toate acțiunile administrative.

Zilele de grevă se consideră ca zile lucrate în sistemul de învățământ, transmite în teritoriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Conform informării, participarea la grevă are un regim juridic similar cu cel al unui concediu medical. Luni, 22 mai, peste 150.000 de angajați din Educație intră în grevă generală.