
Social
Inteligența artificială și dezinformarea: ”Idila” dintre Elon Musk și o femeie robot...
musk_femeie_robot.jpg

Verificarea pe scurt
- Fotografii în care Elon Musk se sărută cu o femeie robot, al cărei nume ar fi Catanela, sunt folosite pentru a demonstra că miliardarul american lucrează la un proiect care are ca scop producerea de astfel umanoizi pentru publicul larg.
- Fotografiile au fost generate cu ajutorul inteligenței artificiale de cel puțin doi artiști digitali
- Fotografiile au fost create de la zero, pentru că nu se regăsesc în niciun articol al vreunui organ mass-media credibil.
- În prezent, Tesla desfășoară un proiect de dezvoltare a roboților umanoizi, însă acesta a fost denumit Optimus și nu implică roboți de sex feminin.
Verificarea detaliată
"Elon Musk și compania sa sunt aproape să finalizeze crearea unui robot de sex feminin", aflăm dintr-o știre apărută pe Facebook, care din 17 mai a fost distribuită de 664 de ori (până luni la prânz – n.r.).
Există și alte postări care folosesc aceleași informații, adăugând uneori și anumite variații pe aceeași temă. "Robot Wife, disponibilă pentru achiziții din septembrie 2023. Din luna noiembrie, disponibilă și în Africa" (sic), aflăm de pe un site din Burkina Faso. "Pentru a întreține relații intime cu femeia robot va fi nevoie de o parolă, un model de deblocare sau de amprentă digitală pentru a evita astfel problemele și a refuza străinii...", (dez)informează o altă postare.
Toate aceste postări au fost distribuite de aproximativ o mie de ori pe Facebook. Circulă și pe Twitter, atât în limba franceză, cât și în engleză, în unele dintre ele apare chiar și numele robotului, "Catanela", cu care Musk s-ar fi căsătorit.
O căutare inversă după imagine (vezi aici cum se procedează) ne duce către postările inițiale atât de pe Instagram, cât și de pe Facebook, și către autorul lor art_is_2_inspire.
Persoana din spatele acestui cont se prezintă ca fiind creator digital și menționează clar în postările sale că fotografia a fost generată de inteligența artificială.
Artistul, care se prezintă și sub numele Guerrero Art, nu s-a limitat la Elon Musk, întrucât tot el a generat și o serie de fotografii cu Mark Zuckerberg sărutând o femeie umanoidă.
Acest artist digital este cunoscut și pentru că a generat, în urmă cu câteva luni, imaginile false cu Papa Francisc purtând o geacă de ski.
Cu toate acestea, nu el a creat toate imaginile folosite în aceste postări, unele dintre ele au fost create de un alt artist, Diana Stark, care a oferit detalii despre cum a făcut acest lucru prin intermediul software-ului MidJourney.
"Soția robot", o poveste născocită
În ceea ce privește descrierea care însoțește aceste imagini, conforma căreia Tesla, compania lui Elon Musk, dezvoltă un proiect care are drept scop crearea unei "Soții robot", o femeie umanoidă, nici aceasta nu are vreo bază reală.
O căutare după cuvintele-cheie "Robot wife" cu ajutorul instrumentului Whopostedwhat (vezi aici cum se utilizează) indică faptul că știrea circulă, sub diverse versiuni, cel puțin din data de 13 mai. Un articol de pe site-ul Queseera din Sri Lanka pretinde că oferă toate detaliile despre presupusa poveste de dragoste dintre Musk și robot, bazându-se pe fotografiile generate de inteligența artificială. Până în prezent, niciun organ de mass-media serios nu a menționat nimic despre această poveste.
Tesla are într-adevăr un proiect prin care își propune să dezvolte roboți umanoizi, dar nu are nicio legătură cu cel descris în aceste articole: el se numește Optimus și a fost anunțat în 2022. Compania a distribuit recent un videoclip cu mai mulți dintre acești roboți capabili să se deplaseze singuri, să ridice obiecte și să le pună în cutii.
Conform publicației britanice Wired, au mai avut loc și alte experimente cu un robot umanoid de sex feminin, de exemplu în 2017 în Arabia Saudită, cu un robot numit "Sophia". "Sophia" a fost, de asemenea, primul robot din lume căruia i s-a acordat personalitate juridică.
De atunci, și alți roboți, precum "Grace", au fost folosiți în timpul pandemiei Covid-19 și au devenit foarte populari.
Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.