
Social
Deficitul de personal HoReCa, tot mai mare înainte de începerea sezonului estival
1684756775379.jpg

Problema cea mai mare legată de lipsa personalului se va resimți în vârf de sezon, pentru că este dificil să angajezi oameni pentru 3 luni cât ține sezonul estival, iar lucrătorii din țări ca Nepal, Sri Lanka sau India, dornici să muncească la noi au nevoie de vize pentru eliberarea cărora este nevoie de câteva luni, spune la RFI Dan Anghelescu, consultant în turism și director de agenție de turism.
“În lunile iulie și august, când gradul de ocupare pe litoral va crește, nu toate hotelurile vor avea personal calificat. Asta este o problemă. Din păcate, din nevoie, din necesitate se angajează și personal necalificat iar serviciile pe alocuri au de suferit. Când discutăm de litoral, in HoReCa este o perioadă sezonieră. Când aduci personal din străinatate trebuie să il aduci cu contract de munca pe 2-3 ani pentru că altfel nu se justifică să il aduci pentru 3 luni. Vorbim de țări îndepartate ca Nepal, Sri Lanka, India. Pe de altă parte este vorba despre procedurile de viză care durează foarte mult pentru că personalul consnular de la ambasadele României din zonele acestea este limitat, așa este peste tot în lume. Durează de la 5 la 8 luni să poți să aduci o persoană din clipa in care ai intervievat-o. În aceste 6 luni sau 8 luni, poate să iși găsească de muncă în țara natală sau în altă țară și o pierzi. In plus, costurile pentru un angajator sunt destul de mari și atunci trebuie să ai și tu ca antreprenor certitudinea că dacă ai investit intr-un om, el poate lucra la tine cel puțin doi ani pentru a-ți amortiza investiția initială. Discutăm de bilete de avion, cazare, masă, costurile sunt oricum mult mai mari decat pentru un angajat român. Românii, din pacate, sau din fericire, depinde din ce punct de vedere privești lucrurile, au posibilitatea să lucreze în Germana, Franța sau Spania, pe timp de vară, vorbesc de personalul calificat din HoReCa... și atunci deficitul din România trebuie sa îl umpli cu altceva, chiar dacă și în Romania există ospatari care pot câștiga, in unele locuri, până la 2000 de euro pe lună. Despre bucătari nici nu mai vorbesc, și ei castigă 2000 de euro pe lună, un salariu care a devenit normal, indiferent ca este străin sau român.
Rep: Pot câștiga mai mulți bani angajații care vin din alte țări fata de cei români?
Dan Anghelescu: Depinde și de calificare și de orele de muncă. În general, românii lucrează 8 ore, străinii pot lucra si 12 ore, și atunci, cu diferența de ore, ei pot fi plătiți suplimentar.
Rep: Ce pot face antreprenorii din Horeca de pe litoral pentru a-și putea păstra angajații pe termen lung?
Dan Anghelescu: "Din punctul meu de vedere, ceea ce se poate face acum , dar va dura ani, este învățământul dual, unde să înveți două săptămâni iar alte două saptămâni să mergi la serviciu, să incepi să califici personalul pe tot ceea ce inseamna HoReCa- recepție, restaurantm șef de unitate, bucătar ...să-i califici și să aibă o perioada foarte lungă la tine, având acest învățământ dual. Altfel ne va fi foarte greu pentru că majoritatea adulților vor ca ai lor copii să faca studii superioare și să nu mai lucreze în zona aceasta, deși un bucatar sau un ospătar poate ajunge la 2000 de euro pe lună ceea ce mie mi se pare un salariu indestulator.... Eu sper ca anul acesta litoralul romanesc sa nu sufere foarte mult din pricina personalului, turiștii noștri să primească servicii de calitate, servicii de calitate binemeritate la prețurile pe care le vedem și noi că sunt”.
Interviul audio poate fi ascultat aici: