Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Turcia în topul Blue Flag al celor mai bune plaje din lume

plaja_blue_flag.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Blue Flag

Turcia se află pe locul 3 în lume în clasamentul Blue Flag al celor mai bune plaje turistice marine din lume care a fost dat recent publicității, informează agenția de știri Anadolu.

În clasament, Turcia este devansată de Spania (locul 1) și de Grecia și este urmată de Italia și Franța (locurile 4, respectiv 5), precizează sursa citată.

Juriul international a acordat distincția eco-friendly Blue Flag unui număr de 551 de plaje din Turcia, 23 de porturi de agrement, 14 nave turistice și 10 yachturi.

Dintre provinciile turcești, Antalya, considerată una din destinațiile turistice cele mai căutate din lume, deține cele mai multe plaje Blue Flag, respectiv 231. Urmează provinciile Mugla (cu 110 plaje premiate), Izmir (63), Balikesir (46) și Aydin (35).

Certificarea Blue Flag face parte dintr-un program international implementat în 50 de țări, de Fundația Internațională pentru Educație de Mediu, o organizație non-profit cu sediul la Copenhaga, Danemarca. Distincțiile se acordă pe baza mai multor criterii, precum respectarea mediului înconjurător, siguranță, accesibilitate și educație.

 

Armenia: Progrese în cadrul negocierilor de pace cu Azerbaidjan

Este posibil ca Armenia să accepte încă două articole din proiectul tratatului de pace cu Azerbaidjanul negociat la Washington, a anunțat luni ministrul externe al Armeniei Ararat Mirzoyan, răspunzând unei întrebări adresate de reporterul postului Europa Liberă, secțiunea în limba armeană.

Afirmația a fost făcută la Erevan în timpul unei conferințe de presă comune a ministrului armean și a secretarului de stat din ministerul de externe britanic, Leo Docherty, aflat în vizită în Armenia.

”Pot să spun că la Washington s-au făcut progrese și este posibil să cădem în curând de acord asupra a încă două articole. Este un dialog care se anunță de lungă durată, dar sincer…”, a spus Mirzoyan, fără a preciza însă concret la ce se referă cele două articole.

La începutul lunii mai miniștrii de externe din Armenia și Azerbaidjan au purtat timp de 4 zile discuții la Washington, mediate de secretarul de stat american Anthony Blinken, pe marginea unui proiect de tratat bilateral ”pentru stabilirea păcii și a relațiilor interstatale”. După cele 4 zile ambele delegații au anunțat că s-au făcut progrese, dar fără a preciza concret despre ce progrese e vorba.

Opoziția din Armenia acuză guvernul de la Erevan că în urma acestor negocieri va accepta trecerea regiunii Nagorno Karabach sub administrația Azerbaidjanului.

 

Kazakhstan: Prima vizită de stat a unui președinte din Singapore

Foto: Președinția Kazakhstanului / akorda.kz

Președintele Singapore, doamna Halimah Yacob, a efectuat luni o vizită oficială în Kazkhstan la invitația președintelui Kassym-Jomart Tokayev, prima vizită de stat a unui președinte singaporez într-o țară din Asia centrală, transmite publicația kazakhă Vremia.

Vizita vine în contextul în care în luna martie a acestui an s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Discuțiile bilaterale au vizat consolidarea dialogului politic la nivel instituțional, aprofundarea relațiilor comerciale și economice, întărirea legăturilor culturale și umanitare, arată sursa citată.

Președintele Tokayev a subliniat că în prezent 140 de companii din Singapore sunt prezente în Kazkhstan, cu un volum de investiții total de 1,4 miliarde de dolari. De asemenea, schimburile comerciale bilaterale au fost anul trecut de aproape 2 miliarde de dolari, ”un nivel mulțumitor”, după cum a spus președintele Kazakhstanului.

În timpul vizitei oficiale au fost semnate mai multe tratate bilaterale privind comerțul, serviciile, investițiile și perfecționarea profesională a funcționarilor de stat.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Elif Naz Koca - Turcia

Arévik Grigorian - Armenia

Ainaz Avzhanova - Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 25 mai 2023