Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A patra zi de grevă generală în învățământ: 15.000 de profesori au protestat în fața Guvernului

salarii.jpg

Protest educatie, 25 mai 2023, Piata Victoriei
Sursa imaginii: 
Dan Andreșescu

Greva din învățământ continuă, dupa ce negocierile dintre sindicaliști si guvern au esuat. Aproximativ  15.000 de Profesori și angajatii din educație care s-au strans din toate judetele tarii au pornit în marș  din fața Guvernului până la Palatul Parlamentului. Inarmați cu vuvuzele, tobe și afișe  pe care au scris mesaje ca “Salarii decente, educație demnă” , “ Nu se poate România educată cu salariul de altă dată” “ Lacătul pe școală, grevă gernerală”.

 

După ce Guvernul a lansat o  "ofertă" prin care profesorii vor primi în loc de salarii mai mari, vouchere în valoare de 1000 și 1500 de lei, bani ce ar urma să fie distribuiți în lunile iunie si octombrie, strict pentru materiale didactice, 15.000 de profesori și personal auxiliar din învățământ au protestat în fața Guvernului și apoi a Parlamentului, dezamagiți de oferta cu care au incercat guvernanții să opreasca greva generală declanșată luni.

 

“Este o bătaie de joc.  Cumva ne spun – hai că vă dăm ceva,  si vă oferim o tavă cu promisiuni, pe care le vom încălca cu prima ocazie,  să ne batem joc de ele”, spune un profesor, care a mai declarat că  protestul va continua până când cadrele didactice vor fi tratate cu decent.

 


Sursa imaginii: 
Dan Andreșescu



 “ Vreau o școală ca afară dar pe o leafă inferioară?” se întreabă o angajată a unei grădinițe. Ea mai spune că are grija de copii, le schimbă scutecele iar salariul este de 1700 de lei. “Îi ingrijim pe copii ca pe sufletul nostru, ne facem meseria cu dăruire, cu pasiune... Conducătorii ce salarii au? Sa iasă și sa vorbească cu noi. Sunt foarte tristă și dezamăgită... dacă nu ar exista îngrijitoarele din grădiniță, nu s-ar descurca deloc fără noi”.


Sursa imaginii: 
Dan Andreșescu



O profesoară a declarat: “ Vom continua protestul până când o să avem un salariu și o viață decentă. Ne descurcăm cu greu, avem două joburi,  ca să trăim am avea nevoie de salarii de 5000 de lei “

“Toată lumea dă asigurări că anul școlar va fi incheiat. Da, el se va încheia dacă vom vrea noi și vom accepta acest lucru. Ne pare rău de copii... și noi avem copii care sunt clasa a VIII-a sau care susțin bacalaureatul, și noi avem copii în sistemul de învățământ, dar așa nu se mai poate. Am ajuns să fim tratați și umiliți de persoane care nici măcar nu ar fi trebuit să ridice capul în fața unui profesor!”, a declarat o profesoară revoltată de inițiativa Guvernului legată de voucherele oferite profesorilor.  

 


Sursa imaginii: 
Dan Andreșescu

 

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvant al Guvernului spune că echipa de negcieri este în continuare disponibilă pentru dialog cu sindicaliștii.  De la ora 16, a început o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria. 

 

Sindicaliștii din educație spun că vor ieși în stradă și marți, cu mii de cadre didactice și personal auxiliar in fața Palatului Cotroceni. Cei de la Federației Sindicatelor Libere din Învățământ spun ca Presedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să fie mai tranșant referitor la problemele cu care se confruntă sistemul educațional. 

 

Audio:

 

 

 
Reportaj de la protestul sindicaliștilor din educație, Piata Victoriei, 25.05.2023