
Social
Europa Plus: Bosnia-Herzegovina va pierde în următorii 30 de ani, 18,2% din populație
statistica.jpg

Previziuni negre de la rețeaua globală „World of Statistics,” aflăm din ediția tipărită a cotidianul bosniac Dnevni Avaz.
„Până în 2050, Bosnia și Herțegovina va pierde peste 590.000 de oameni.”
„În următoarele trei decenii, numărul locuitorilor din Bosnia și Herțegovina va fi cu 18,2% mai mic sau peste 590.000, conform previziunilor rețelei globale World of Statistics. O pierdere și mai mare (în Europa, n.r.) vor înregistra doar Bulgaria (22,5%), Lituania (22,1%), Letonia (21,6%), Ucraina (19,5%) și Serbia (18,9%)”
„Tendințele actuale sunt negative. Singurul lucru pozitiv despre noi este legat de mortalitatea infantilă care a scăzut,” spune profesorul Alma Pobrić, de la Departamentul de Geografie, Facultatea de Științe, Universitatea din Sarajevo.
„Profesorul Pobrić spune că Bosnia și Herțegovina are nevoie de un răspuns sistemic pentru a încerca cel puțin să încetinească tendința de depopulare. De la ultimul recensământ, noi, demografii, am vorbit despre rezultatele adverse care ne stau în fața, dar nu am întâmpinat o reacție politică și nu a existat un răspuns adecvat. Procesele demografice și starea populației nu pot fi îmbunătățite numai prin măsuri demografice. Acestea sunt necesare, dar este la fel de necesar să se acționeze într-un mod instituțional și sinergic la toate nivelurile de guvernare,” adaugă expertul bosniac.
Închisoarea politică iugoslavă de pe Insula Stearpă
Platforma dan.co.me scrie un articol despre o carte care povestește istoria teribilă a închisorii politice și a lagărului de muncă forțată de pe insula Goli Otok sau Insula Stearpă. Aflată în largul Croației, insula a fost așadar închisoare din 1949 și 1989. După disputa dintre Tito și Stalin, pe Insula Stearpă au fost trimiși inclusiv staliniști cunoscuți, dar și alți membri ai Partidului Comunist din Iugoslavia sau chiar cetățeni nemembri acuzați de simpatie față de Uniunea Sovietică.
Mulți anticomuniști (sârbi, croați, macedoneni, albanezi) au fost, de asemenea, închiși pe Goli Otok.
Jumătate dintre victimele închisorii politice au fost muntenegreni, spune profesorul Velizar Sredanović, autor al cărții „Timpurile neiertătoare.”
Opera apare „după douăzeci de ani lungi de așteptare” deoarece mai multe edituri au refuzat să o publice. Editorul cărții este Asociația Jurisților din Muntenegru, autorul incluzând în carte „conversații cu mai mulți juriști proeminenți din Muntenegru care au fost pe Insula Goli.”
Orchestra Filarmonicii din Belgrad împlinește 100 de ani
Orchestra Filarmonicii din Belgrad, cea mai veche orchestră din Serbia, împlinește 100 de ani pe care îi va marca timp de 12 luni, până la aniversarea a 101 ani, scrie danas.rs.
„Orchestra va sufla într-o sută de lumânări pe tortul istoric în data de 13 iunie, la concertul aniversar” pe care îl va susține la Sala de Spectacole Kolarac din Belgrad. După spectacolul din Serbia, muzicienii vor continua turneul regional la Tirana pe 22 iunie și la Skopie pe 24 iunie, în cadrul proiectului „Balcanii Deschiși.”
„Fondată în 1923, Filarmonica din Belgrad a trecut prin multe suișuri și coborâșuri: de la începuturi umile când grupul de muzicieni entuziaști condus de (compozitorul și dirijorul, n.r.) Stevan Hristic a susținut primul concert filarmonic, transformându-se într-o orchestră de clasă mondială, fiind cea mai de succes instituție de cultură din tara si in regiune”, precizează publicația sârbească.
Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:
Irfan Mandžuka - Bosnia Herțegovina
Tamara Simonović - Muntenegru
Mladen Milosavljevic - Serbia
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei