Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu barca, în jurul Europei. Șase luni pe apă, pentru promovarea Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii

vulpea.jpeg

Sursa imaginii: 
Virgil Simonescu

Povestea Timișoarei va fi purtată peste mări și țări. La propriu. Sâmbătă dimineață, expediția SEA 2023 a echipajului Circumeuropa și-a început călătoria în jurul Europei, cu opriri în 20 de foste și actuale capitale culturale europene. Echipajul va reveni acasă peste șase luni. 

Ambarcațiunea „Vulpea” a plecat sâmbătă, din spatele Catedralei, zona Pod 16. Sunt la bord Cristian Ilea, ăpitan, președinte Wild Watch România și director de imagine, Cosmin Jitariuc, jurnalist TV, Valentin Bogdan, proprietarul ambarcațiunii Gaia, și biologul Oana Gavreliuc. 

Ei vor trece prin ecluzele de la Sânmihaiu Român și Uivar și apoi vor intra în Serbia. „Vulpea” este prima ambarcațiune care intră în Serbia, pe apă, pe Bega, în ultimii 70 de ani. Barca va naviga pe Tisa, apoi pe Dunăre, spre Marea Neagră. Acolo așteaptă deja velierul „Gaia”, cu care echipajul căruia i se va adăuga și Doru Creț, președintele West Yacht Club, va pleca spre Elefsina. 

Pe unde se opresc timișorenii

SEA 2023 este, practic, o expediție fluvio-maritimă a echipajului românesc Circumeuropa, care pleacă din Timișoara și face opriri în peste 20 de foste și actuale capitale culturale europene pentru a promova Capitala Europeană a Culturii.  La traversarea Bosforului va avea loc un concert pe barcă, cu livestreaming în Timișoara, al trompetistului Petrică Ionuțescu. La Elefsina și Patras sunt programate spectacole susținute de Ansamblul Timișul, alături de artiști locali. 


„Vulpea” este prima ambarcațiune care va intra în Serbia, pe apă, pe Bega, în ultimii 70 de ani
Sursa imaginii: 
Virgil Simonescu

Expediția oferă, așadar, un cadru special pentru schimbul cultural cu orașele în care va ajunge și va găzdui ambasadori culturali ai Timișoarei. Traseul este Timișoara (RO) – Sulina (RO) – Istanbul (TR) – Salonic (GR) – Atena (GR) – Elefsina (GR) – Patras (GR) – Matera (IT) – Valetta (MT) – Genova (IT) – Marsilia (FR) – Gibraltar (UK) – Lisabona (PT) – Porto (PT) – San Sebastian (ES) – Bruges (BE) – Rotterdam (NL) – Amsterdam (NL) – Essen (DE) – Linz (AT) – Pecs (HU) –  Novi Sad (SRB) – Timișoara (RO).

 Pe toată perioada călătoriei vor fi desfășurate și activități de cercetare. Va fi realizată o hartă a calității apei și  microorganismelor din apele parcurse, fiind o cercetare independentă importantă în domeniul ecologiei. Echipajul va reveni la Timișoara la sfârșitul anului, întorcându-se acasă de la Marea Nordului pe o rețea de canale și râuri, dar și pe Dunăre. Ar trebui să se întâmple în 8 decembrie.