Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Elevilor: Guvernul trebuie să treacă la un dialog real și constructiv cu profesorii. Soluția e doar acolo

greva.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Naţional al Elevilor cere Guvernului să asculte cu adevărat doleanțele profesorilor și să pună capăt haosului provocat de greva cadrelor didactice. Totodată, Executivul trebuie să stabilească o procedură de urgență pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat, în contextul în care aceste înscrieri ar fi trebuit să înceapă ieri, însă ”unii elevi din România nu vor avea această posibilitate”.

Miruna Croitoru, de la Consiliul național al Elevilor explică: Ne dorim ca profesorii să aibă niște salarii cu adevărat decente și adaptate necesităților și contextului în care ne aflăm. Ne dorim și ca elevii din anii terminali să își poată susține conform calendarului în vigoare examenele naționale, respectiv evaluarea națională și examenul de bacalaureat. Ne dorim să revenim la normalitate cât mai devreme posibil.

Reporter: Ce propuneri aveți pentru ca măcar înscrierile să se facă normal?

MC: În primul rând, ne dorim ca acest dialog să continue și să fie unul real și constructiv. Din păcate, propunerile profesorilor nu sunt luate în calcul. Iar până atunci nu vom putea vorbi despre încetarea acestei stări de grevă. Ne dorim ca dialogul să fie unul constant și negocierile să se îndrepte spre a asculta cu adevărat necesitățile profesorilor. Tocmai de aceea am făcut apel în mod repetat la Guvernul României pentru a soluționa problema. Soluția se află, de fapt, doar în mâinile lor. Posibilitatea ca elevii să susțină examenele naționale în mod optim se află doar la Guvernul României.

Rep: Tocmai de aceea am văzut că ați cerut o procedură de urgență pentru înscrierea elevilor la bacalaureat. Credeți că vă va lua cineva în seamă? Vă întreb direct.

MC: De foarte multe ori propunerile noastre s-au concretizat, mai ales pentru că în contextul acesta este nevoie să se ia măsuri pentru ca elevii să susțină aceste examene naționale. Acest lucru ar  putea fi realizat prin implicarea altor profesori în unitatea de învățământ respectivă sau prin implicarea directorului. Însă trebuie să revenim la normal. Iar pentru a pune stop acestei situații trebuie ca propunerile profesorilor să fie luate în seamă într-un final.

Rep: Ministrul Educației Ligia Deca, spune că dacă greva din educație se prelungește vor prelungi și ei anul școlar. Nu există variantă să nu se încheie anul și să nu se desfășoare examenul. Ce părere aveți legat de asigurările venite de la ministra educației?

MC: Noi sperăm ca orele pierdute de-a lungul acestei săptămâni și a săptămânii trecute vor fi recuperate și programa va fi cumva comasată la începutul anului școlar viitor, astfel încât anul acesta să nu se întindă până la mijlocul lunii iulie, poate chiar începutul lunii august.

De aceea credem că ar putea fi realizat acest program prin care materia să fie recuperată la începutul anului școlar viitor. În primul rând, pedagogic vorbind, nu este eficient să înveți în mijlocul verii. Este extraordinar de cald.

Nu toate școlile sunt dotate astfel încât să existe condiții optime de a învăța. Există și acest lucru, mai ales că elevii și-ar fi dorit să încheie anul școlar în mod normal, cu toate că sunt alături de profesorii lor în tot acest demers. Nu ar fi justificat să se prelungească mai mult în vară acest an școlar decât să se recupereze la începutul viitorului an școlar.

Rep: Din ce știți dumneavoastră, care este starea de spirit în rândul elevilor aflați în clase terminale care ar trebui să susțină examene naționale? Mă refer și la cei mai mici și la cei de a XII-a.

MC: Există acest sentiment de neliniște, de incertitudine și aceste întrebări care vin constant către noi. Din păcate, de cele mai multe profesorii nu le răspund acestor întrebări ale elevilor. Tocmai de aceea am cerut această procedură de urgență și soluționarea problemei în cel mai urgent mod posibil, astfel încât acești elevi să nu aibă de suferit. Nicio generație nu ar trebui clasificată drept generație de sacrificiu pentru că acest lucru ar putea persista și s-ar putea perpetua pentru mai multe generații. De fapt, nu am mai rezolva problema eficient și rapid.

Rep: Din ce am înțeles, sunt, totuși, profesori care, deși susțin oficial greva, continuă cumva pregătirea cu cei din clasa a XII-a. Ce știți dumneavoastră, ce spun membrii consiliului? Din ce am înțeles noi unii fac, unii nu, cum le e norocul.

MC: Da, așa este. Depinde strict de fiecare profesor și de abordarea dumnealui. Tocmai de aceea ne dorim să se rezolve problema astfel încât toți elevii să aibă acces la a reveni la normal. Nu este nici firesc, nici echitabil ca unii elevi să se pregătească încă pentru examenele naționale pentru că profesorii lor de la materiile de examene nu sunt în grevă, iar alții să nu mai recapituleze înainte de aceste examene. Tocmai de aceea ne-am dori să se soluționeze cât mai repede problema, astfel încât să nu apară nici aceste discrepanțe între elevi ai căror profesori sunt în grevă și elevi ai căror profesori nu sunt în grevă.