Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis îi primește pe profesori. Protest de amploare, în Capitală

protest_profesori_sindicalisti_cotroceni.jpg

Coloana de manifestanți de la mitingul profesorilor din 30 mai 2023, în zona Victoriei-Matache
Coloana de manifestanți de la mitingul profesorilor din 30 mai 2023, în zona Victoriei-Matache
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Mii de profesori și personal nedidactic participă marți la un protest în centrul Capitalei, după o nouă rundă de negocieri eșuată cu Guvernul. Manifestanții au protestat mai întâi în Piața Victoriei, după care au plecat în marș spre Palatul Cotroceni.

Update 15: Liderii sindicatelor din educație au intrat în Palatul Cotroceni, pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis. Coloana de manifestanți a ajuns la Cotroceni.

 

Update 13.54: Președintele Klaus Iohannis îi va primi marți pe liderii sindicali din educație, conform unor surse citate de G4Media și Digi24.

 

Update 13.50: Sindicaliștii care au participat marți la discuții cu Guvernul susțin că negocierile au eșuat și că greva profesorilor va continua.

 

Update 13.25: Miile de sindicaliști din educație au pornit în marș spre Palatul Cotroceni.

 

Protestul profesorilor din 30 mai 2023
Protestul profesorilor din 30 mai 2023
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

 

Update 12.41: În Piața Victoriei protestează între 10.000 și 15.000 de sindicaliști din educație. Manifestanții scandează și afișează pancarte cu mesaje de genul ”România needucată”, ”Ciucă și Ciolacu, hai cu noi să vă dați Bac-ul” și ”Nu cedăm”.

 

Update 10:20 Liderul FSE Spiru Haret, Marius Nistor, la Digi 24: „Colegii mei vor o creștere a veniturilor cu 25%, nu acceptă o astfel de variantă [propunerea de vouchere]. Cu cât se amână luarea deciziilor, cu atât acțiunile se radicalizeaza și așteptările vor creste mai mult.

Update 10:10 Profesorii au început deja să se adune la mitingul programat să înceapă la ora 11:00, în Piața Victoriei. Sunt așteptați aproximativ 20.000 de participanți care ar urma să pornească din Piața Victoriei și să ajungă la Palatul Cotroceni. 

Update 10:00: Ora 10 aduce restricții de trafic în capitală odată cu protestul profesorilor organizat in Piata Victoriei. Brigada de Politie Rutiera anunta ca se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff fără afectarea intersecţiilor. 


Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Context

Zeci de mii de profesori sunt așteptați să protesteze marți, 30 mai, în mai multe orașe din țară, iar cea mai amplă dintre manifestații este așteptată la București unde sunt asteptati 20.000 de profesori si personal nedidactic din toată țara.  

Totul se întâmplă după o nouă rundă de negocieri eșuate. Luni Guvernul a oferit cu 1500 de lei în plus față de cei 2500 de lei pe care îi oferea inițial sub formă de vouchere. 

De partea lor sindicaliștii rămân fermi și cer o majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice. Sindicaliștii au propus din nou, ca salariul pentru un profesor debutant să pornească de la 3000 de lei.. De asemenea, sindicaliştii i-au adresat preşedintelui Klaus Iohannis, „în calitate de mediator între stat şi societate”, solicitarea de a se întâlni azi, 30 mai, cu Birourile Executive ale sindicatelor.