
Social
Slovenia sărbătorește recunoașterea de către UNESCO a renumitei rase de cai lipițani
Lipițanii sunt una dintre cele mai distinse rase de cai din lume.

Locul unde s-a născut una dintre cele mai distinse rase de cai din lume, precum și șapte țări din regiune care au făcut parte odată din Imperiul Habsburgic, au motive de sărbătoare.
Tradiția lor comună de reproducere a rasei de cai lipițani a fost recent inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO.
Nobilii lipițani sunt descendenți ai lungii ginți de armăsari spanioli, arabi și berberi și au fost crescuți pentru prima dată la curtea habsburgică în secolul al XVI-lea.
Sunt faimoși pentru săriturile lor clasice de tipul „școala înaltă de călărie”, o serie de mișcări dificile care necesită forță și precizie, în care picioarele calului părăsesc solul.
Această rasă rară cu părul alb și pielea cenușie este, de asemenea, o rasă faimoasă de cal pentru trăsură.
Numele derivă de la micuța localitate Lipica, de printre dealurile înverzite și pădurile luxuriante ale Sloveniei.
Pitorescul sat găzduiește una dintre cele mai vechi herghelii din lume, care datează din 1580, care, în prezent, cuprinde peste 400 de cai cu sânge albastru.
„Aceasta este casa lipițanilor”, a declarat ministrul sloven al culturii Asta Vrecko, înaintea ceremoniei UNESCO de weekendul trecut.
La eveniment au participat cele opt țări care au solicitat în comun recunoașterea patrimoniului comun de reproducere a rasei: Austria, Bosnia, Croația, Ungaria, Italia, România, Slovacia și Slovenia.
Pentru o clipă, timpul s-a oprit în timp ce caii și călăreții din cele opt națiuni își prezentau abilitățile de dresaj și călărie.
„Sunt animale fenomenale. Felul în care au fost dresați și nivelul de îndemânare al călăreților sunt incredibile”, a declarat Laura Highlander, proprietară a unei ferme de cai, în vârstă de 42 de ani, care a călătorit din Statele Unite pentru a vedea caii.
„Am fost foarte încântată să pot veni... și să-i văd în antrenament”, a adăugat ea după ce a vizitat herghelia de la Lipica.
Balet ecvestru
Cu părul închis la culoare la naștere, caii lipițani devin albi până la vârsta de aproximativ patru ani, moment când începe antrenamentul lor solicitant și sunt selectați cei mai promițători armăsari.
„Lipițanii pot avea un temperament puternic. De obicei sunt senini, uneori timizi. Sunt amabili și depinde de noi să recunoaștem calitatea fiecărui cal”, a declarat pentru AFP Miro Dragic, șeful echipei de călăreți a hergheliei de la Lipica.
Dacă sănătatea le permite, acești cai pot valora până la câteva sute de mii de euro (dolari) fiecare și pot rămâne activi mult după vârsta de 20 de ani.
Doar cei mai buni armăsari vor fi antrenați conform elitistei „haute école” a dresajului clasic, pentru a stăpâni, în cele din urmă, baletul ecvin de galop, capriole și piruete.
Călăreții, care poartă frac și pălării bicorne napoleoniene, trebuie să fie, de asemenea, în cea mai bună formă, pentru a scoate tot ce este mai bun de la partenerii lor sensibili.
„Caii sunt ca oamenii. Există multe elemente externe, inclusiv vremea, care îi pot afecta”, a declarat pentru AFP grăjdarul Amadej Cej, în timp ce se îngrijea de unul dintre armăsarii săi eleganți.
Grăjdari precum Cej petrec timp de calitate cu aceste creaturi frumoase, satisfăcându-le toate nevoile „de la naștere, până la sfârșit”.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.