Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China trimite primul civil în spațiu

Astronauții Republicii Populare Chineze, cunoscuți drept taikonauți, Gui Haichao, Jing Haipeng și Zhu Yangzhu vor ajunge în spațiu la bordul Shenzhou-16.

Astronauții Republicii Populare Chineze, cunoscuți drept taikonauți, Gui Haichao, Jing Haipeng și Zhu Yangzhu vor ajunge în spațiu la bordul Shenzhou-16.
Astronauții Republicii Populare Chineze, cunoscuți drept taikonauți, Gui Haichao, Jing Haipeng și Zhu Yangzhu vor ajunge în spațiu la bordul Shenzhou-16.
Sursa imaginii: 
Hector Retamal/AFP via RFI

China va trimite marți primul astronaut civil în spațiu, ca parte a unei misiuni cu echipaj pe stația spațială Tiangong, urmărindu-și planurile ambițioase pentru o aselenizare cu echipaj până în 2030, potrivit AFP, citată de RFI.

A doua cea mai mare economie a lumii a investit miliarde de dolari în programul său spațial militar, încercând să ajungă din urmă Statele Unite și Rusia, după ani în care și-au îndeplinit cu întârziere țintele.

Până acum, toți astronauții chinezi trimiși în spațiu au făcut parte din Armata de Eliberare a Poporului.

Gui Haichao este profesor la Universitatea Beihang din Beijing și va conduce experimente științifice pe stație în timpul misiunii, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Agenției Spațiale cu echipaje umane din China (CMSA), Lin Xiqiang.

Misiunea sa are ca scop „desfășurarea unor experimente la scară largă pe orbită... în studiul unor noi fenomene cuantice, sisteme de înaltă precizie spațiu-timp-frecvență, verificarea relativității generale și originea vieții”, a spus Lin.

„Întotdeauna am avut acest vis”, a spus Gui într-o conferință de presă luni.

Universitatea sa a spus că provine dintr-o „familie obișnuită” din provincia de sud-vest Yunnan.

„A simțit pentru prima dată atracția aerospațială” ascultând știrile despre primul chinez în spațiu, Yang Liwei, la radioul campusului în 2003, a spus instituția într-o postare pe rețelele de socializare.

Adăugarea lui Gui în echipă este „deosebit de semnificativă”, a declarat analistul independent Chen Lan pentru AFP, având în vedere că misiunile anterioare au transportat doar astronauți antrenați ca piloți responsabili pentru sarcini mai tehnice și nu oameni de știință de specialitate.

„Înseamnă că, începând cu această misiune, China va deschide ușa către spațiu pentru oamenii obișnuiți”, a spus el.

Gui urmează să decoleze la bordul navei spațiale Shenzhou-16 de la Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan din nord-vestul Chinei, marți, la ora 9:31 (0131 GMT), a declarat CMSA.

Comandantul este Jing Haipeng, la a patra sa misiune în spațiu, potrivit presei de stat, iar al treilea membru al echipajului este inginerul Zhu Yangzhu.

Jing a spus că nu a plecat acasă de aproape patru ani din cauza temerilor că expedițiile i-ar putea perturba pregătirea.

„Ca astronauți care merg în spațiu... principala noastră responsabilitate și misiune este să ne străduim să obținem glorie pentru țara noastră”, a spus el la o conferință de presă luni.

Cei trei vor rămâne pe orbita Pământului timp de aproximativ cinci luni.

„Frontiera spațială”

Sub președintele Xi Jinping, s-au făcut pași importanți pentru împlinirea planurilor de depășire a „frontierei spațiale” ale Chinei.

China plănuiește să construiască o bază pe Lună, iar purtătorul de cuvânt al CMSA, Lin, a reconfirmat luni planul Beijingului de a aseleniza o misiune cu echipaj până în 2030.

„Obiectivul general este de a realiza prima aterizare a Chinei cu echipaj uman pe Lună până în 2030 și de a efectua explorări științifice lunare și experimente tehnologice aferente”, a spus el.

Modulul final al Tiangong-ului în formă de T, al cărui nume înseamnă „palat ceresc”, s-a andocat cu succes cu structura de bază anul trecut.

Stația transportă o serie de echipamente științifice de ultimă oră, a raportat agenția de știri de stat Xinhua, inclusiv „primul sistem de ceas atomic rece din spațiu”.

Se așteaptă ca Tiangong să rămână pe orbita joasă a Pământului la 400 și 450 de kilometri (250 și 280 de mile) deasupra planetei timp de cel puțin 10 ani.

La bord se află în mod constant echipe rotative de câte trei astronauți.

Deși China nu intenționează să folosească Tiangong pentru cooperarea globală, la scara Stației Spațiale Internaționale, Beijingul a spus că este deschis spre colaborare străină.

China „așteaptă cu nerăbdare și salută participarea astronauților străini la misiunile de zbor ale stației spațiale ale țării”, a spus Lin luni.

China a fost efectiv exclusă de pe Stația Spațială Internațională din 2011, când Statele Unite au interzis NASA să colaboreze cu țara est-asiatică.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.