Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


87 de angajați MAI România au ajuns în R.Moldova pentru a oferi ajutor în organizarea summitului CPE

igsu.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Interne al R.Moldova

87 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din România au ajuns în Republica Moldova pentru a oferi suport autorităților naționale în organizarea bunei desfășurări a summitului Comunității Politice Europene. Între timp, primele delegații oficiale ce urmează să participe la reuniunea din 1 iunie, au ajuns în Republica Moldova. Autoritățile din domeniul securității naționale susțin că deocamdată pe întreg teritoriul țării ”activitățile decurg într-un regim normal”.”Măsurile de securitate aplicate pentru summitul CPE sunt instalate gradual și au un nivel sporit de flexibilitate, astfel încât inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni, afirmă autoritățile de la Chișinău. 

Specialiștii români veniți în R.Moldova fac parte din Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Aviației, dar și IGSU. Forțele și mijloacele antrenate din România țin de acordarea ajutorului medical, protecție CBRN (protecție chimică, biologică, radioactivă și nucleară), evacuare medicală urgență, module de decontaminare, dar și patru puncte medicale avansate.

Potrivit standardelor internaționale în vigoare, pentru evacuare medicală de urgență, în Republica Moldova urmează să ajungă și două elicoptere SMURD, care vor efectua la necesitate misiuni aero-medicale.

Sprijinul României vine în contextul implementării acordului de colaborare pe domeniul gestionării situațiilor de urgență moldo-române începând cu 2014. Astfel ambele state își pot acorda asistență reciprocă în gestionarea crizelor și prevenirea situațiilor excepționale.

Trebuie spus că, măsurile de securitate aplicate pentru summitul CPE sunt instalate gradual și au un nivel sporit de flexibilitate, astfel încât inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni, afirmă autoritățile de la Chișinău.

”Aeroportul Internațional Chișinău activează în regim obișnuit, fără perturbări în fluxul de procesare a pasagerilor și fără întârzierea zborurilor programate. Aterizarea celor peste 20 de delegații oficiale nu va afecta programul de zbor al curselor regulate pentru astăzi, 31 mai. În intervalul de timp 00:00 (ora locală), 1 iunie 2023 - 07:00 (ora locală), 2 iunie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova va fi declarat zonă temporar restricționată pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian. În acest interval de timp vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale la Summitul Comunității Politice Europene”.

Toate punctele de trecere a frontierei terestre au un regim obișnuit de funcționare. Autoritățile cu atribuții la frontieră înregistrează un flux normal în toate punctele de trecere situate la graniță cu România, dar și cele cu Ucraina. În cazul majorării traficului, vor fi aplicate mai multe măsuri speciale: suplinirea numărului de angajați din prima linie de control și a echipamentelor portabile de citire a documentelor, folosirea la maximum a infrastructurii punctelor de trecere, antrenarea în activitățile de control și supravegherea frontierei a ofițerilor Agenției Europene FRONTEX.

Odată cu sosirea delegațiilor oficiale în Republica Moldova, traficul rutier pe traseul Aeroportul Internațional Chişinău – Chișinău va fi parțial suspendat, întrucât coloanele oficiale se vor îndrepta către unitățile de cazare. Traficul rutier va fi redirecționat pe rute alternative de către inspectorii de patrulare. 

48 de președinți, premieri și lideri europeni și-au confirmat prezența la summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca. Forul guvernamental paneuropean a fost înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ajutorul oferit de specialiștii români în organizarea summmitului CPE din Moldova