Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU fură aur din Congo? Fals!

aur_congo_intox.jpg

Postare falsă publicată pe Facebook și pe Twitter
Sursa imaginii: 
Captură video © Les Observateurs France24

Un videoclip postat pe 22 mai 2023 pe Facebook și Twitter pare să arate cum funcționari ONU fură din aurul Republicii Democrate Congo... În imagini pot fi văzuți niște bărbați care păzesc patru seifuri pline cu pepite de aur, într-o cameră unde se vede sigla Națiunilor Unite. Redacția Les Observateurs a postului France24 a analizat imaginile și a constatat că nu există nicio legătură cu ONU, filmarea fiind făcută în 2020 în timpul unei tranzacții comerciale într-o cooperativă minieră, după cum au confirmat chiar doi protagoniști ai videoclipului.

Verificarea pe scurt

- În videoclipul postat pe Facebook și Twitter apar cinci bărbați care păzesc patru seifuri pline cu pepite de aur.

- Ar fi vorba despre aur congolez furat de ONU, organizație prezentă din 1999 în Republica Democrată Congo.

- Aceste imagini au fost însă filmate în 2020, în cadrul unei tranzacții comerciale dintr-o cooperativă minieră, după cum au confirmat mai mulți martori direcți.

Detaliile verificării

În acest videoclip de 52 de secunde, un bărbat într-un costum visiniu își vâră mâinile într-o grămadă de pepite de aur, dispuse în patru seifuri.

„Toate produsele sunt acolo, aici”, declară el în secunda 17 în fața a cel puțin cinci bărbați, dintre care trei poartă mască sanitară și unul o pălărie cu inscripția „poliția”.

Mesajul atașat postării este - „Aur congolez furat de așa-numita misiune a ONU”.

Acest videoclip, postat inițial pe TikTok, a fost distribuit de peste 1.200 de ori pe Twitter începând cu 22 mai 2023, cu următorul mesaj: „De aceea ONU refuză să părăsească Africa”.

Prima persoană care a postat acest videoclip a fost Maimouna Camara, o femeie din Africa de Sud care se prezintă drept ”influencer”, contul ei fiind urmărit de peste 540.000 de oameni. Ea a publicat videoclipul și pe contul de Facebook, de unde a fost redistribuit de peste 300 de ori în trei zile.

Publicarea acestor imagini se înscrie în contextul în care crește aversiunea populară față de Misiunea de Stabilizare a Organizației Națiunilor Unite în Republica Democrată Congo, care își desfășoară mandatul pe acest teritoriu cu scopul de a „sprijini Guvernul Republicii Democrate Congo, în eforturile de stabilizare și consolidare a păcii”, conform unui text publicat pe site-ul său.

În plus, subsolul congolez este într-adevăr plin de aur și alte resurse, care alimentează traficul și contrabanda către țările vecine.

Videoclip realizat într-o cooperativă minieră, în 2020

Redacția France 24 a găsit o postare mai veche a videoclipului pe TikTok, căutând numele contului afișat în imagini, „laissenousavancer3”.

Pe 22 mai 2023, acest cont a postat mai întâi o primă versiune a videoclipului, apoi o a doua versiune, căreia i-a atașat mesajul „aurul congolezilor furat de așa-numita misiune a ONU”. Videoclipul fost vizualizat de peste 230.000 de ori.

Cu toate acestea, nu s-a găsit nicio versiune a acestui videoclip postată la o dată anterioară.

Pentru a afla mai multe informații despre contextul acestor imagini, am căutat să luăm legătura cu persoanele care apar în videoclip.

Cu ajutorul coordonatorului congolez al ONG-ului Max Impact Safanto Lukeendo Bulongo - care lucrează în domeniu gestionării resurselor naturale - am putut afla ce spune bărbatul care apare în cadru în secunda 40: „PCA Comimat SARL”.

După ce am căutat cuvintele - cheie pe rețelele de socializare, acești termeni fac trimitere la profilul LinkedIn al lui Delphin Maliba, care se prezintă drept „fondatorul cooperativei miniere Maendeleo T”, cu sediul în Republica Democrată Congo.

Pe Twitter, el se prezintă și ca „Președintele cooperativei miniere Maendeleo Télé (COMIMAT)”.

L-am contactat telefonic pe 24 mai 2023. El a confirmat că a apărut în videoclip și ne-a asigurat că „a fost făcut în 2020” în sediul cooperativei sale :

„Purtam măști pentru că era pandemie. Subiectul videoclipului era simplu, domnul cu jacheta roșie venea din partea celor care urmau să cumpere producția minei noastre de aur. A cerut să facem un videoclip pentru cumpărător pentru a vedea produsul. Am fost cu consilierul cooperativei noastre și cu firma de pază cu care lucrăm. Încă nu semnasem un contract cu compania, eram doar în discuții.

Națiunile Unite nu mi-au furat niciodată nici un gram de aur. Nu vreau ca imaginea mea să fie folosită pentru a discredita ONU”, a spus el.

La acea vreme, sediul central al cooperativei era în Butembo, în Nord-Kivu. Din cauza riscurilor de securitate din această provincie, compania și-a oprit temporar activitățile și și-a transferat o parte din echipe în nordul țării, în Biakutu.

Acest lucru ne-a fost confirmat de avocatul cooperativei, Joseph Kandolo Assani, care apare și în videoclip, conform spuselor lui Delphin Maliba.

Prin intermediul acestuia din urmă, l-am contactat telefonic pe avocat pe 25 mai 2023. El ne-a asigurat că „acest videoclip este de acum trei ani” și că a fost filmat când un bărbat „a venit să vadă produsele cooperativei pentru a le prezenta cumpărătorilor și au cerut să filmeze.”

În ceea ce privește prezența siglei Națiunilor Unite care se vede pe fundalul videoclipului,  cei doi interlocutori ai noștri susțin că este vorba despre o cutie de echipamente distribuită prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), principala agenție internațională de dezvoltare a Națiunile Unite.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24