Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Fără școală noi nu avem ce face!” (Mesajul unei eleve din Iași)

fotografie-de-la-mitingul-profesorilor-din-iasi.jpg

Sursa imaginii: 
Violeta Cincu | RFI Romania

Profesorii din Iași au protestat timp de două ore miercuri 31 mai. Unii au spus că au ieșit în stradă și pentru că au avut senzația ca liderii erau pe punctul de a-i trăda. Un profesor debutant răbufnește cu năduf : Dacă nici președintele care este cadru didactic nu ne înțelege atunci nu mai facem niciodată nimic. Liderul USLIP Iași, Laviniu Lăcustă spune că nici nu avea ce să trădeze având în vedere oferta executivului.

Îmbrăcat în vestă cu USLIP Iași, sindicalistul cere profesorilor un minut de liniște. Curtea Prefecturii Iași e plină. Circulația pe strada Palat e blocată de protestatari. Umbrelele sunt de toate culorile. Pancartele se agită.

Liniște! Copilul unei doamne profesoare vrea să transmită un mesaj!

Și se face tăcere.

Îmbrăcată în albastru, tremurând de emoție vorbește de pe scări

Bună ziua! Mă numesc Bucur Ecaterina. De la școala gimnazială Titu Maiorescu. Și am un mesaj pentru voi. Unii dintre voi poate o știți pe doamna Cornelia Tcaciuc. Profesoară de 40 de ani de învățământ.
Foarte bătrână. Nu are bani de medicamente. Greva trebuie să se oprească. Eu mă plictisesc stând acasă și nefăcând nimic. Fără școală nu avem ce face.

Profesorii strigă: „ Elevii sunt cu noi! Ciucă nu uita, Nu suntem armata ta!“

Profesorii își împart puțina umbra. Umbra copacilor. Sau răcoarea lăsată de colțul unei clădiri. Vorbesc unii cu alții. Furioși.

M-a nemulțumit atitudinea liderilor de sindicat care au dat impresia că vor să ne trădeze ceea ce nu este corect față de aproape 200.000 de oameni. Noi nu acceptăm așa ceva! Nu putem să acceptăm trădarea câtorva oameni și vom sta în stradă atât timp cât este necesar. Soluția pentru a reîncepe școala sar fi să accepte cererile noastre. Altfel nu acceptăm. Vrem respect din partea lor și respectul înseamnă să ne accepte tot ce cerem. Măcar cei 25 % pentru profesorii debutanți. Liderii au încercat să ne convingă că ar trebui să renunțăm la grevă pentru un acord de principiu cu domnul Iohannis, un acord ..... pur și simplu nu ai ce să faci cu el!

Cum să mi se pară oferta Executivului? Aiurea. Nu ne-au băgat în seama. Așteptăm și noi România Educată a domnului Iohannis. Care a promis-o! Dacă nici cu el care e din rândul nostru nu mai facem nimic atunci niciodată nu o să mai facem ceva.

Umilitor. Iar oferta și disprețuitoare. Pentru că în loc să fim tratați cu respectul cuvenit profesiei noastre suntem obligați de peste 7 zile să stăm în stradă. În loc să stăm la catedră acolo unde ne este de fapt, locul și să ne ocupăm de ceea ce ceea ce ține de profesia noastră. Adică să ne facem datoria față de copii. Copii pentru care noi suntem un model, un model din toate punctele de vedere. Sunt viitorul acestei țări care sperăm să arate mult mai bine.

Liderul USLIP Iași Laviniu Lăcustă spune că nu se pune problema nici unei trădări. Un profesor răspunde la telefon și spune scurt și strigând ca să fie auzit: Nu doamnă, nu rămâne repetent.

A fost mitingul profesorilor de la Iași. Concluzia aparține unei greviste.

E nașpa. Rău de tot. Aia e oferta!? Ne mărește când ? Eu mor acum de foame. Tu îmi dai când?Sursa imaginii: 
Violeta Cincu | RFI Romania

*Facem precizarea că fragmentul citat în interviul audio îi aparţine lui Dimitrie Bolintineanu.