Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greva din Educatie continuă. Sindicatele resping, din nou, oferta Guvernului

greva_educatie.jpg

Greva din Educatie continuă. Sindicatele resping din nou oferta Guvernului
Sursa imaginii: 
facebook.com/FSLI

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat, joi, după ce Guvernul a adoptat ordonanţa care reprezintă ultima ofertă salarială pentru angajații din educaţie, că lucrurile nu s-au schimbat față de ziua precedentă. El a precizat că şi marţi, 6 iunie, va fi grevă şi că decizia privind încetarea acesteia aparţine sindicaliştilor.

Pe de alta parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că "Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit"

 

„Lucrurile nu sunt schimbate faţă de ziua de ieri. Mandatul pe care l-am primit este acela de a respinge oferta. Nu ştiu ce a făcut Guvernul, se pare a dat Ordonanţa. Premierul ne-a invitat la noi discuţii, probabil legate de întreaga listă de revendicări”, a declarat Hăncescu, scrie News.ro.  El a fost întrebat dacă simte că a pierdut din mână oamenii pentru că unii ar fi tentaţi să accepte oferta Guvernului. “Complet fals. Oamenii sunt cei care vor decide. Marţi vor veni oamenii la şcoală, vor analiza lucrurile şi ei sunt cei care vor decide, nu noi liderii. Oamenii sunt cei care sunt suverani”, a transmis liderul de sindicat. Întrebat dacă marţi va fi zi de şcoală, Hăncescu a răspuns: „Marţi este grevă. Alte date eu nu am la această oră. Oamenii au semnat pentru greva generală, oamenii o încetează”.

Pe de alta parte Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că ordonanţa de urgenţă adoptată joi de către Guvern prevede majorarea salariului brut al tutudor cadrelor didactive şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cadrele nedidactice. La rândul său, ministrul Educaţiei Ligia Deca a precizat că impactul bugetar al măsurilor din această ordonanţă este de circa 2,16 miliarde de lei. Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că mesajul public pe care îl transmite Executivul este „negocierile s-au încheiat”.

După ce săptămâna trecută, anexa 8 din legea salarizării, tot la decizia coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, prin decizia coaliţiei, s-au aprobat două lucruri majore. O dată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-a mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedididactice cu 400 lei, dar şi didactice auxiliare tot cu 1.000. După cum bine ştiţi, pe site-urile Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu făcea parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă. Aşa cum s-a decis, vom continua discuţiiile pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţiei, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a explicat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.

La începutul şedinţei de Guvern de joi, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că printr-o singură decizie nu vor putea să fie rezolvate aceste probleme din educaţie, precizând că Ordonanţa de Urgenţă dată joi va schimba radical modul de salarizare în educaţie. Ciucă a mai declarat că România nu îşi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală, potrivit news.ro.„Impactul bugetar al ordonanţei de urgenţă de astăzi este  de aproximativ 2,16 miliarde lei”, a precizat Ligia Deca.