
Social
Comunitatea LGBTQ din Turcia se teme pentru soarta sa cât timp Erdogan rămâne la conducere
Un ofițer de poliție surprins călcând în picioare steagul LGBTQ în timpul unui protest din Turcia care a avut loc în 2016.

Pe timpul campaniei sale electorale, liderul musulman nu a ratat nicio ocazie să atace comunitatea LGBTQ, acuzând-o de faptul că vrea să distrugă valorile familiei tradiționale, iar că membrii săi ar fi niște persoane „depravate”.
Totodată, Erdogan a adus critici vehemente și la adresa contracandidatului opoziției, Kemal Kilicdaroglu, pentru decizia acestuia de a se angaja să „respecte credințele, stilurile de viață și identitățile tuturor”, inclusiv ale membrilor comunității LGBTQ.
Apropiindu-se de cel de-al treilea deceniu la putere, după ce a câștigat alegerile de duminică, Erdogan a profitat de oportunitatea ivită pentru a ataca, din nou, public comunitatea LGBTQ, în timpul discursului său de victorie ținut în fața susținătorilor săi din Istanbul.
„Este, oare, CHP (Partidul Republican al Poporului) pro LGBT? Dar HDP (Partidul Democratic Popular)?”, a întrebat liderul, făcând referire la partidul adversarului său, Kemal Kiliçdaroglu, și la principala grupare politică pro-kurdă care a susținut alianța de opoziție.
„Da!”, i-a răspuns mulțimea în cor.
Pe această notă, Erdogan și-a întrebat susținătorii plini de entuziasm dacă AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), partidul său, este pro-LGBTQ.
„Nu!”, a aclamat întreaga mulțime.
De când se știe, Ilker Erdogan, un tânăr student în vârstă de 20 de ani, și, totodată, activist LGBTQ, în Turcia n-a existat niciodată în tot acest timp vreun alt lider în afară de Erdogan și de guvernele conduse de AKP.
„Din clipa în care m-am născut, am simțit până în adâncul sufletului această discriminare, homofobie și ură din partea lor”, a declarat studentul într-un interviu pentru AFP, acordat înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor.
„Sunt de-a dreptul terifiat. Îmi e atât de frică, încât teama mă afectează puternic pe plan psihic. Nici înainte nu aveam parte de așa multă libertate, însă acum vor să mi-o ia de tot”, a mărturisit Ilker Erdogan.
„În ultima perioadă, am trăit momente atât de grele precum n-am mai pățit de foarte mult timp, remarci homofobe, acte de violență”, povestește Ameda Murat Karaguzu, o tânără în vârstă de 26 de ani, amintind despre amenințările fizice și insultele verbale pe care a trebuit să le suporte.
Tânăra Ameda Murat Karaguzu, coordonatoare de proiect în cadrul unei asociații LGBTQ, pune toate aceste comportamente ostile din ce în ce mai dese pe seama retoricii violente a guvernului, în baza căreia agresorii acționează „conștienți fiind de faptul că nu vor exista sancțiuni (penale) dacă vor ucide sau vor face rău membrilor comunității LGBTQ”.
Ministrul de Interne al lui Erdogan, Suleyman Soylu, a adus critici puternice la adresa relațiilor dintre persoanele de același sex, catalogându-le drept o „religie” preluată din Occident, care ar implica o comuniune între oameni și animale.
„Nu mă pot șterge de pe fața pământului”
Regizoarea de filme documentare Tugba Baykal se teme cu privire la un posibil scenariu, acela ca majoritatea de dreapta din Parlament să nu încerce să închidă asociațiile LGBTQ și să impună sancțiuni activiștilor, fapt despre care crede că ar putea determina persoanele homosexuale din Turcia să părăsească țara în masă.
Regizoarea în vârstă de 39 de ani deja avea în plan să părăsească Turcia chiar de dinainte de alegeri, intenționând să plece în Statele Unite.
„Mi-ar fi fost mai greu să iau această decizie dacă trăiam într-o țară mai primitoare”, a declarat aceasta, cu regret.
„Cum îmi voi continua viața dacă Erdogan va fi reales? Nimeni nu-mi va mai oferi un loc de muncă din cauză că am declarat public că fac parte din LGBTQ”, a declarat Ameda Murat Karaguzu înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor.
De cealaltă parte, Ilker Erdogan refuză să se lase intimidat de societatea din ce în ce mai ostilă din Turcia.
„Și eu fac parte din această țară, pe buletinul meu scrie că sunt cetățean turc. Nu-mi puteți nega existența, oricât de mult ați încerca”, a declarat tânărul pentru AFP.
„Încercați să mă ștergeți de pe fața pământului fără niciun motiv și fără nicio justificare”.
„Nu trebuie să ne dăm bătuți”, conchide regizoarea de filme documentare Tugba Baykal.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.