
Social
Pericolul opioidelor. La granița dintre Mexic și SUA, fentanilul este un pericol ascuns tot mai mare
Elena Ruelas își pregătește doza de heroină într-un spațiu sigur din Mexicali, nordul Mexicului.

Un test rapid dintr-un centru mexican de utilizare în siguranță din orașul Mexicali, lângă granița cu SUA, confirmă prezența opioidului sintetic, care este de 50 de ori mai puternic decât heroina.
Rezultatul nu este o surpriză.
Din 2019, „nu există niciun test de heroină care să nu fie pozitiv pentru fentanil”, a spus Said Slim, lucrător la o organizație nonprofit, Verter, care a creat un loc sigur de consum în 2018 pentru a proteja utilizatorii vulnerabili.
Datele adunate de grup în 2022 indică faptul că supradozele în rândul consumatorilor s-au dublat într-un an.
În Mexicali mor utilizatori în fiecare zi, potrivit autorităților.
Orașul, situat chiar la sud de California, găzduind un milion de oameni, suferă de pe urma crizei opioidelor, acuzată de sute de decese prin supradoză în fiecare zi în Statele Unite.
Fentanilul a devenit una dintre problemele principale care domină relațiile diplomatice dintre Statele Unite și Mexic.
Washingtonul a acuzat cartelurile mexicane de droguri că controlează cea mai mare parte a producției de fentanil și a traficului transfrontalier.
Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador neagă faptul că drogul este produs în Mexic.
El spune că fentanilul care intră în SUA este importat din China și transformat de carteluri în pastile care sunt ușor de trecut granița în mod ilegal, datorită dimensiunii lor.
„Prea puternic”
Ruelas, în vârstă de 50 de ani, a suferit o supradoză aproape fatală în urmă cu un an, chiar dacă nu-și injectase mai mult decât doza ei obișnuită de heroină, un opioid care creează dependență foarte mare, din macul de grădină.
„Am folosit aceeași cantitate ca înainte, dar conținea fentanil și a fost prea puternic pentru mine”, a spus ea.
Ruelas a avut norocul să i se administreze naloxonă, un medicament capabil să inverseze o supradoză de opioide, dar a cărui comercializare este restricționată în Mexic.
Ruelas, care lucrează ca femeie de curățenie, și-a redus doza la jumătate și acum, aproape întotdeauna, se injectează în La Sala, o inițiativă de pionierat în America Latină.
Organizația pune la dispoziție consumatorilor de droguri truse de consum pentru a preveni răspândirea hepatitei C și HIV, monitorizându-le în același timp starea de sănătate.
Vizitatorii, care includ persoane fără adăpost și lucrători sexuali, sunt întâmpinați pe nume și li se oferă sfaturi de sănătate, printre altele.
„Mă fac să simt că sunt încă o ființă umană”, a spus Ricardo Rizo, care consumă heroină de 26 de ani.
Și el aproape a fost ucis de fentanil.
„Numai prin voia lui Dumnezeu sunt încă aici”, a spus el.
Adaptarea la riscurile tot mai mari a fost o provocare majoră pentru Rizo, care și-a micșorat doza pentru a reduce riscul de supradozaj, a spus bărbatul în vârstă de 59 de ani.
Fentanilul îi face pe utilizatori somnoroși, lăsându-i „practic adormiți”, a spus Rizo, care își câștigă existența vânzând bomboane pe stradă.
„Oamenii nu sunt proști... își dau seama când cineva este sub influență”, a spus el.
Salvând vieți
Zilnic, departamentul de poliție din Mexicali se confruntă cu mai multe decese ale unor suspecți dependenți, dintre care majoritatea nu știau exact ce iau, potrivit directorului adjunct Carlos Romero.
„Multe cazuri de supradoză”, a spus Romero.
„Prezența fentanilului a crescut foarte mult”, a adăugat el.
Julio Buenrostro, care lucrează pentru organizația umanitară nonprofit Crucea Roșie, a spus că supradozele reprezintă până la 25% din urgențele cu care se ocupă organizația.
Datorită naloxonei „am reușit să salvăm o mulțime de vieți”, a spus el.
Fără acces regulat la medicament, lucrătorii din domeniul sanitar de urgență apelează la Verter, care se aprovizionează cu naloxona de peste graniță.
Lopez Obrador a criticat Statele Unite pentru furnizarea gratuită de naloxonă, argumentând că altele sunt cauzele principale ale problemei.
Acesta a lansat ideea de a interzice fentanilul ca analgezic.
După ce el ]nsuí a fost la un pas de moarte, Rizo vrea să-i avertizeze pe ceilalți despre pericolul consumului de droguri care ar fi putut fi deteriorate, contaminate cu altceva.
„Am trăit-o direct”, a spus Rizo despre supradoza sa din Mexicali, unde colindă străzile folosind un cadru de mers, alături de doi câini fideli care îl urmăresc.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.