
Social
Experți: Inteligența artificială ar putea amenința soarta întregii umanități
Folosirea Inteligenței Artificiale presupune și riscuri, atrag atenția experții și oameni din industrie.

„A ne asigura că soarta umanității nu este amenințată de inteligența artificială ar trebui să constituie o prioritate la nivel mondial, precum sunt, la nivel de societate, pandemiile și războaiele nucleare”, au declarat unanim cei 350 de semnatari ai scrisorii deschise publicate de organizația non-profit Center for AI Safety (CAIS).
Printre aceștia se numără, pe lângă Sam Altman, și directori executivi ai unor companii din domeniul inteligenței artificiale, precum DeepMind și Anthropic, cât și directori din cadrul Microsoft și Google.
Documentul a fost semnat și de Geoffrey Hinton și Yoshua Bengio, doi dintre cei trei așa-numiți „părinți ai inteligenței artificiale”, cărora în anul 2018 le-a fost acordat Premiul Turing pentru contribuțiile aduse domeniului învățării profunde. Totodată, scrisoarea poartă și semnăturile a diverși profesori universitari din întreaga lume, de la Harvard până la Universitatea Tsinghua din China.
Meta, companie la care lucrează cel de-al treilea pionier al inteligenței artificiale, Yann LeCun, se numără printre cele care nu au semnat scrisoarea, se arată într-un comunicat emis de CAIS.
„Am cerut multor angajați ai Meta să semneze declarația”, a precizat directorul CAIS, Dan Hendrycks, însă compania nu s-a pronunțat asupra subiectului.
Scrisoarea a fost făcută publică simultan cu reuniunea Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, desfășurată în Suedia și la care se așteaptă să fie dezbătute propunerile de reglementare a inteligenței artificiale.
Printre primii care au pus în discuție, în luna aprilie, potențialele riscuri pentru societate ale acestor tehnologii se numără Elon Musk, un grup de experți, cât și directori de companii din domeniul inteligenței artificiale.
„I-am adresat o invitație (domnului Musk) și sperăm că o va semna săptămâna aceasta”, a declarat Hendrycks.
Ca urmare a celor mai recente progrese în domeniul inteligenței artificiale, numeroase instrumente au fost dezvoltate, despre care susținătorii acestor tehnologii afirmă că pot fi folosite la crearea de aplicații cu sferă largă de acțiune, de la diagnosticarea medicală, până la redactarea documentelor juridice, fapt pentru care au apărut temeri serioase cu privire la posibilitatea acestora de a încălca viețile private ale oamenilor, de a dezinforma în masă publicul și de a da naștere unor diverse probleme pe fondul deciziilor independente ale acestor „mașinării inteligente”.
Avertismentul experților vine la două luni după ce organizația non-profit Future of Life Institute (FLI) a publicat o scrisoare deschisă similară, semnată de Musk și alte sute de persoane, în care se solicita încetarea de urgență a cercetărilor avansate în domeniul inteligenței artificiale, invocând riscurile majore la adresa umanității.
„Scrisoarea noastră a fost cea care a dat curs discuțiilor privind încetarea acestor cercetări, iar acum pericolul pe care îl prezintă pentru umanitate tehnologiile pe bază de IA a devenit un subiect de discuție la nivel mondial. În cele din urmă, putem să purtăm o conversație deschisă și constructivă pe această temă”, a declarat președintele FLI, Max Tegmark.
Inteligența artificială ar putea reprezenta o amenințare „mai urgentă” pentru umanitate decât schimbările climatice, a declarat Geoffrey Hinton pentru Reuters.
Săptămâna trecută, directorul executiv al OpenAI, Sam Altman, a criticat public Legea UE privind Inteligența Artificială, primul efort depus la nivel european în vederea reglementării utilizării IA, afirmând că ar presupune un cadru legislativ mult prea strict, drept pentru care a amenințat că va părăsi piața din Europa. Câteva zile mai târziu, însă, acesta și-a revizuit declarația, ca urmare a valului de critici venite din partea politicienilor.
Sam Altman a devenit imaginea inteligenței artificiale după ce aplicația sa ChatGPT a luat cu asalt întreg Internetul. CEO-ul OpenAI s-a întâlnit joi la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar luna viitoare urmează să participe la o reuniune în San Francisco alături de comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.