Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesorii din Anglia decid dacă intră din nou în grevă: salariile și condițiile de muncă sunt inacceptabile

luminita_voiviciuc.jpg

Luminița Voiviciuc
Luminița Voiviciuc predă engleză într-un colegiu din Londra
Sursa imaginii: 
Luminița Voiviciuc

După vacanța de o săptămână de la mijloc de trimestru, școlile s-au reluat în Marea Britanie, dar se așteaptă noi greve din partea personalului didactic. Profesoara de engleză dintr-un colegiu londonez, Luminița Voiviciuc, a explicat la RFI care sunt doleanțele profesorilor. 

Executivul Sindicatului Educației Naționale (NEU) se va reuni pe 17 iunie pentr a decide dacă recomanda noi greve începând cu 3 iulie, după cele desfășurate în Anglia în luna februarie. Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au sisteme de educație diferite, dar și acolo unii profesori au desfășurat acțiuni de protest. Cum stau lucrurile într-un colegiu din Londra?

"Părerile sunt împărțite printre colegii mei. Suntem conștienți că elevii au de pierdut. Ei au  pierdut deja în cei doi ani cât a durat pandemia de Covid. Ne-am simțit într-adevăr vinovați în zilele în care nu am fost a școală, dar nu toți colegii fac parte din sindicate. Unii au fost la școală și au lucrat, dar nu neapărat profesori, ci asistenți de profesori.", spune la RFI profesoara de engleză Luminița Voiviciuc. Dar ce doresc de fapt profesorii din Anglia?

"Principalele doleanțe sunt creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Ni se cere să facem din ce în ce mai mult într-un timp cât mai redus, iar salariile noastre nu reflectă volumul de muncă și de stres la care suntem supuși. Mai este în plus rata inflației: anul trecut oferta de mărire a fost 5%, iar inflația a fost până recent peste 10%, scăzând la 8,7% în ultima lună. Raportat la 2010 pierderea salarială în termeni reali a fost de 23% pentru profesori și 27% pentru asistenți de profesori." explică Luminița Voiviciuc, care spune că principala problemă este volumul de muncă în creștere.

"Volumul de corectat, caiete, lucrări simulări de examen, în condițiile în care în foarte multe clase avem 30 de elevi, deci la capacitate maximă, în condițiile în care în anii trecuți aveam 22 – 23, deci automat volumul de corectat e mai mare. Nu avem timp suficient pe parcursul zilei să corectăm, în condițiile în care orarul nostru este plin, va trebui să stai după ore, să faci planuri de lecție, iar pe lângă asta foarte multă birocrație. De pildă, ca să introduci notele într-un tabel Excel îți ia câteva minute și cu cât ai mai mulți elevi, cu atât îți ia mai mult timp." adaugă Luminița Voiviciuc. 

Mișcările revendicative din Anglia ale profesorilor coincid cu cele ale profesorilor din România, unde o critică adusă protestatarilor a fost procentul mare de analfabeți funcțional care ies din școli. Luminița Voiviciuc spune că și din școlile din Anglia ies destui analfabeți funcționali, dar că acest lucru nu reprezintă responsabilitatea exclusivă a profesorilor. 

"Este foarte adevărat că din școală ies mulți analfabeți funcțional, dar trebuie să plecăm de la premisa că acest lucru nu este doar vina profesorilor de la clasă. În momentul în care ai 30 de elevi în clasă dintre care mulți vin cu goluri foarte mari din anii anteriori nu neapărat legate de incompetența profesorilor, iar cazuri există și aici, ca peste tot, dar golurile din cunoștințele elevilor au și alte cauze. E vorba de absenteism, este vorba despre probleme pe care acei elevi le au acasă -  familii destrămate – și vin la școală obosiți, nemâncați și nemotivați să învețe. Ei sunt prezenți fizic aici, dar pleacă la fel cum au venit. Sunt foarte mulți elevi care vin la școală numai ca să se întâlnească cu prietenii și se întorc acasă fără a fi învățat absolut nimic sau foarte, foarte puțin." conchide Luminița Voiviciuc.

 
Ascultați interviul cu Luminița VOIVICIUC realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ