
Social
Cască de protecție și un cârnat – cadoul elevilor unguri de ziua lui Viktor Orban
ap23139692948639.jpg

„Elevii demonstrează din nou, lui Viktor Orbán nici măcar nu-i pasă de cadourile primite,” este un titlu din nepszava.hu care comentează acțiunile de protest față de noua lege a dascălilor, numită și „legea răzbunării.” O parte din aceste acțiuni s-au derulat de ziua lui Orban, 31 mai.
Conflictul guvernului cu profesorii durează de anul trecut. Dascălii se plâng de salarii mici și ore de muncă epuizante. Guvernul a promis că mărește salariile dar numai dacă Uniunea Europeană deblochează fondurile pentru Ungaria. Între timp, executivul de la Budapesta a restrâns dreptul profesorilor de a intra în grevă, iar cursurile neținute înseamnă indisciplină publică și se pedepsesc cu concedierea.
Elevii s-au solidarizat cu profesorii și, acum câteva săptămâni, au fost dispersați cu gaze lacrimogene.
Pentru a sărbători ziua lui Orban, studenții au deschis la miezul nopții o șampanie fără alcool, iar de dimineață au depus un cadou în fața cordonului de jandarmi de la sediul guvernului: o cască de protecție. „La urma urmei, premierul trebuie să meargă la muncă în fiecare zi trecând printr-o zonă de construcții periculoasă,” scrie ironic ziarul care amintește de motivul invocat de autorități pentru reprimarea protestelor cu gaze lacrimogene: elevii ar fi aruncat în jandarmi cu pietre și alte materiale de construcții de la un șantier din apropierea sediului guvernului. În loc de tort, protestatarii i-au trimis lui Viktor Orban un cârnat decorat cu o lumânare sub forma numărului 60.
Scandal în învățământul slovac: cel mai cunoscut comunicator de știri false este profesor de liceu
Un scandal vuiește în Slovacia în timpul Bacalaureatului. Unul dintre cei mai cunoscuți răspânditori de știri false din țară s-a dovedit a fi profesor la un liceu. Și nu numai atât, el face parte din comisia de examinare la Bacalaureat la un liceu din Bratislava și este psiholog școlar. Aktuality.sk scrie că povestea s-a aflat după ce o fotografie cu trei membri ai comisiei de examinare a apărut pe internet.
Cine este, așadar acest Milan Laurinec? „Numele său este asociat cu un grup controversat care se autointitulează Tribunalul civil. Activitățile acestora au fost menționate și de poliție pe pagina de Facebook Fraude și Infox.”
În informațiile pe care le publică, el dă vina pe Statele Unite și Kiev pentru războiul din Ucraina, se declară contra democrației și afirmă că socialismul este regimul politic ideal. De asemenea, profesorul își propune să răstoarne sistemul de stat actual și pretinde că luptă împotriva „decadenței liberale”.
„Camera Profesorilor din Slovacia și-a exprimat și ea indignarea și a spus că nu tolerează răspândirea conspirațiilor în școli.”
Doar unul din trei polonezi își plătește taxa radio-tv
„Din ce în ce mai puțini polonezi plătesc taxa de licență audiovizuală. Anul trecut, doar unul din trei polonezi a plătit taxa obligatorie. Persoanele care au radio sau televizor și nu plătesc această taxă, pot fi amendate,” aflăm din innpoland.pl.
Potrivit studiului citat de publicație, anul trecut doar 828 de mii de telespectatori au plătit taxa, ceea ce reprezintă 34,7% din cei obligați. Taxele neplătite înseamnă pierderi de 2,5 miliarde de zloți pentru audio-vizualul public, aproximativ 5,6 milioane de euro.
Amenda pentru neplată este 819 zloți, aproximativ 183 de euro.
În martie anul trecut, parlamentarii din opoziție au înaintat un proiect de lege pentru eliminarea acestei taxe, dar cei de la putere s-au opus, iar taxa a rămas.
Au participat la Revista Presei Europa Plus:
Sára OPAUSZKI, Ungaria
Agnieszka KUŚMIERZ, Polonia
Jozef ŽIGO, Slovacia