Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Psihologul Mihai Copăceanu la RFI, despre greva profesorilor: Elevii au o nesiguranță, li se încalcă dreptul la educație

psiholog_mihai_copaceanu_greva_profesori_elevi_nesiguranta_educatie.jpg

Mihai Copăceanu susține revendicările profesorilor, dar consideră că elevii au și ei dreptul să-și dea examenele
Mihai Copăceanu susține revendicările profesorilor, dar consideră că elevii au și ei dreptul să-și dea examenele
Sursa imaginii: 
Facebook/Mihai Copăceanu

Greva prelungită a profesorilor le provoacă stări de angoasă elevilor din clasele terminale, iar liderii sindicali ar trebui să aibă un discurs predictibil privind examenele. Iată ce spune la RFI psihologul Mihai Copăceanu, care precizează că susține revendicările sindicatelor, dar subliniază că mulți elevi trăiesc în prezent în nesiguranță, pentru că nu știu ce se va întâmpla cu examenele naționale.

Mihai Copăceanu consideră că organizatorii grevei profesorilor ar trebui să dea dovadă de mai multă responsabilitate față de elevi: ”În ceea ce mă privește, lucrând zilnic, săptămânal, cu elevii și cu părinții, constat un fenomen care mă îngrijorează și anume faptul că există în primul rând o nesiguranță vizavi de ce se întâmplă a doua zi, copii care nu știu exact cât mai durează greva, nu știu exact dacă vor finaliza într-un timp util, conform unui calendar școlar, încheierea mediilor, încheierea semestrului și anului școlar și urmează examenele și aici mă refer la colegii care au un nivel ridicat de nesiguranță și de anxietate și chiar de panică, la clasa a VIII-a și a XII-a, ceea ce nu este normal, adică liderii sindicali, cei care au organizat greva, ar trebui să aibă un discurs care să fie predictibil, să spună mai continuăm încă trei zile, încă cinci zile, nu se decalează școala, sunteți în siguranță. Or nu este deloc normal și nici sănătos și pot să spun cu întreaga răspundere că această nesiguranță, această instabilitate încalcă inclusiv dreptul la educație al acestor elevi”.

 

Grevă educație: Guvernul anunță că va adopta un memorandum privind majorarile salariale ale profesorilor

 

Întrebat dacă greva generală a profesorilor ar trebui să înceteze, psihologul a răspuns: ”Eu cred că este o măsură urgentă ca școala să-și continue demersul, chiar dacă greva va continua sub diverse forme, că e una parțială, că e una generală, că pot continua demersuri de negociere. Pe mine m-a înspăimântat afirmația ministrului Educației, care a spus: dacă nu va înceta în aceste zile greva, noi va trebui să decalăm calendarul școlar. Ceea ce este grav, pentru că peste o săptămână ar trebui să se încheie definitiv școala, este 15 iunie imediat. Deci cred că la nivel guvernamental și la nivel de sindicate există și alte tipuri de negociere (...), haideți să nu boicotăm școala, haideți să nu facem acest șantaj și să lăsăm dreptul la educație, care este constituțional, să se dezvolte și să-l respectăm și în continuare să putem duce negocieri”.

Interviul integral, mai jos.