
Social
Iranul dezbate noi sancțiuni pentru încălcarea obligației purtării hijabului
Tot mai multe femei iraniene încalcă codul vestimentar strict impus în societatea islamică, apărând din ce în ce mai des fără văl pe cap în public.

După Revoluția Islamică din 1979, femeilor le revine obligația de a purta hijabul peste tot în spațiile publice, iar cele care încalcă această regulă riscă amenzi sau pedepse cu închisoarea de până la două luni.
Însă, tot mai multe femei aleg nu respecte legea, apărând fără văl pe cap în public.
Mișcarea a luat amploare în timpul protestelor naționale declanșate ca reacție la moartea în custodia autorităților iraniene a Mahsei Amini, o tânără de origine kurdă în vârstă de 22 de ani, arestată sub acuzația că nu ar fi purtat corect vălul islamic.
Autoritățile iraniene au răspuns în mod brutal la manifestațiile care au zguduit întreaga țară, provocând, în încercarea de a le înăbuși, moartea a sute de persoane, printre care zeci de membri ai forțelor de securitate, și a dus la arestarea altor câteva mii de persoane.
Politicienii conservatori din Iran, majoritari în Parlamentul și conducerea țării, au apărat cu vehemență codul vestimentar islamic și consideră că relaxarea obligațiilor impuse ar putea declanșa un proces care să dea naștere unor schimbări majore în rândul „normelor sociale”.
Însă, pe fondul solicitărilor de reformă tot mai insistente ale cetățenilor iranieni, în luna mai, sistemul judiciar și guvernul au propus un proiect de lege intitulat „Sprijin pentru Cultura Hijabului și Căsătoriei”, cu obiectivul de a „proteja societatea” și de „a consolida viața de familie”.
Deși textul propune majorarea amenzilor pentru „orice persoană care își dă jos vălul de pe cap în spațiile publice sau pe internet”, acesta anulează, în schimb, riscul acordării unei pedepse cu închisoarea.
„În baza acestui proiect de lege, nepurtarea hijabului nu mai este catalogată drept infracțiune, ci doar o simplă contravenție, similară încălcării regulilor de circulație rutieră, însă sancționată cu amenzi mai costisitoare”, a declarat pentru AFP sociologul Abbas Abdi.
După moartea Mahsei Amini și protestele care i-au urmat, societatea „nu mai tolerează ca femeile să fie arestate pentru că nu poartă hijab pe cap”, a precizat sociologul.
De la proteste, autoritățile au impus o serie de măsuri pentru a asigura respectarea codului vestimentar strict din Iran, inclusiv închiderea întreprinderilor al căror personal nu se conformează regulilor și instalarea camerelor de supraveghere în spațiile publice pentru a identifica persoanele care încalcă aceste reguli..
Recent, cel puțin trei oficiali iranieni au fost concediați sau arestați pentru că nu ar fi reușit să împiedice accesul femeilor care nu purtau hijab în monumente istorice.
„Nu este suficient de strict”
În conformitate cu legea propusă, al cărei text a fost publicat în presa afiliată guvernului, persoanele care încalcă regulile vor primi, la prima abatere, un mesaj de avertisment de la poliție.
O a doua încălcare va atrage amenzi cuprinse între cinci milioane și 60 de milioane de riali (între aproximativ 10 și 120 de dolari), o sumă destul de mare pentru mulți dintre cetățenii iranieni. Legea ar urma să prevadă și alte sancțiuni, cum ar fi, de exemplu, posibilitarea confiscării vehiculului unei femei care a încălcat legea pentru o perioadă de până la 10 zile.
În apărarea proiectului de lege, șeful puterii judiciare, Gholamhossein Mohseni Ejei, a insistat asupra necesității de a nu diviza societatea, împărțind-o în două tabere adverse, afirmând că înțelege „îngrijorările persoanelor credincioase” care susțin codul vestimentar.
În timp ce proiectul de lege așteaptă să fie examinat în Parlament, acesta este aspru criticat, întrucât în rândul ultraconservatorilor, o formațiune politică influentă în actualul parlament, se consideră că nu este suficient de dur.
Relaxarea pedepselor pentru astfel de abateri va duce la „extinderea unui fenomen de respingere” cu această „eliminare a barierelor legale” pentru femeile care nu își poartă vălul, se arată în ziarul ultraconservator Kayhan.
Cei care susțin legea „nu știu că inamicul” încearcă „să distrugă instituția familiei și, în cele din urmă, să atace bazele sistemului islamic” prin scoaterea obligației purtării hijabului, se mai precizează în ziar.
Rețelele de socializare și presa din străinătate, în special canalele de televiziune care difuzează emisiuni în limba persană, îndeamnă la „nesupunere socială”, potrivit unor ultra-conservatori.
La nivelul conducerii iraniene „nu s-a ajuns la niciun consens în privința purtării hijabului”, deoarece unii sunt în favoarea represiunii, în timp ce alții „consideră că trebuie încercate alte mijloace”, a declarat sociologul Abbas Abdi.
„Proiectul de lege nu îi mulțumește nici pe cei care susțin purtarea obligatorie a hijabului, și, bineînțeles, nici pe susținătorii inițiativei de liberă alegere dacă acesta trebuie sau nu purtat obligatoriu în public”.
Iranul s-a confruntat cu o situație similară și în anii 1990, odată cu adoptarea unei legi care interzicea utilizarea antenelor parabolice, a detaliat sociologul.
„Legea a fost în vigoare doar pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi abrogată”.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.