Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Ciucă: Apel la încredere și rațiune pentru a înceta greva din Educație și pentru a putea să finalizăm anul de învățământ

greva.jpg

Protest organizat de sindicalistii din domeniul educatiei si sustinatorii acestora in piata Victoriei din Bucuresti, 30 mai 2023.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi în deschiderea şedinţei de Guvern, despre greva din educaţie, că va fi aprobată această decizie de politici publice, acest memorandum şi este convins că odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial dascălii noştri vor înţelege seriozitatea angajamentului nostru şi vor lua decizia de a reveni la catedră. 

Premierul a arătat că ”a înţeles această suspiciune care de-a lungul timpului s-a acumulat şi este îndreptăţită”, dar ”în momentul de faţă au avut un partener cât se poate de onest şi cât se poate de angajat în a rezolva aceste probleme”.

”Am stabilit  cu domnul Marcel Ciolacu să ne asumăm împreună, ca lideri ai celor două partide, PNL şi PSD, să semnăm un angajament politic tocmai pentru a oferi acele garanţii prin care în final să determinăm educatorii, profesorii, învăţătorii, toţi cei care lucrează în învăţământ, să reia procesul de învăţământ, pentru că aici nu este vorba doar de relaţia dintre membrii sindicatelor şi guvern ci este vorba despre impactul şi consecinţele acestor decizii asupra a milioane de copii, părinţi şi cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susţină e Evaluarea naţională şi Bacalaureatul.

Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noştri le înţeleg şi înţeleg de asemenea apelul la încredere şi raţiune pe care îl fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă şi a putea să finalizăm anul de învăţământ”, a mai spus şeful Executivului.

Premierul a reiterat că ”educaţia şi sănătatea sunt priorităţi ale actualei coaliţii de guvernare şi priorităţi în programul de guvernare”.