Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și-au pierdut părinții răbdarea? Iulian Cristache la RFI: E o notă de ipocrizie a unor profesori greviști

si_au_pierdut_parinti_rabdare_iulian_cristache_ipocrizie_profesori_grevisti.jpg

Greva generală din educație continuă
Greva generală din educație continuă
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Părinții încep să-și retragă susținerea pentru greva profesorilor. Unele cadre didactice dau dovadă de ipocrizie, spune la RFI președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache. El admite că educația este subfinanțată și că profesorii sunt prost plătiți, dar consideră că ar trebui să primeze dreptul elevilor de a-și da examenele.

Iulian Cristache afirmă că există părinți cărora le e teamă să-și exprime public nemulțumirea față de continuarea grevei de către profesori, de teama unor represalii la școală: ”Din păcate, cei care vor să se opună nu sunt atât de vizibili pe Facebook, sunt mult mai puțini, nu au curajul să se opună, pentru că unii dintre ei au copii chiar în clasa a VIII-a și vor fi văzuți de către profesori (...). Am văzut declarații la cel mai înalt nivel, din partea unui cadru profesoral, care a spus că profesorii vor preda de cât vor primi. Este posibil așa ceva? Este ca și cum un doctor, dacă ar fi nemulțumit de salariu, spune că te operează exact pe jumătate. Restul, poți să mori pe masa de operație. Așa și aici”.

 

Se amână cu două zile începerea examenului de Bacalaureat

 

Mediile elevilor vor putea fi încheiate cu doua note

 

Unii protestatari au declarat în ultimele zile că examenele pot fi date ”undeva, cândva în această vară”. Iulian Cristache taxează acest gen de retorică: ”Aceste declarații încep să devină niște note de ipocrizie. Acum trei săptămâni, același mesaj îl primeam: stați liniștiți, nu-i nici o problemă, noi avem un conflict la nivelul contractului colectiv de muncă și copiii voștri vor da aceste examene (...). Faptul că ne spun că și ei iubesc copiii, dar de fapt, copiii în acest moment devin monedă de schimb, este clar că vorbim de o notă de ipocrizie”.

Interviul integral, mai jos.