Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Cel puţin 5 persoane, între care 4 copii, au fost înjunghiate într-un parc din Annecy

annecy_attack.jpg

Sursa imaginii: 
Rfi.fr © Benjamin Métral / France 3 Alpes

Cel puţin cinci persoane, dintre care patru copii, au fost înjunghiate joi de un individ într-un parc din Annecy, în sud-estul Franţei, potrivit unui bilanţ revizuit al autorităţilor, după ce presa franceză anunţase anterior că sunt nouă răniţi, dintre care opt copii cu vârste mici.

Doi copii şi un adult se află în pericol de moarte, în timp ce doi copii au fost răniţi uşor, a precizat poliţia, potrivit Reuters și News.ro.

Martori oculari au declarat că cel puţin unul dintre copiii răniţi în atac se afla într-un cărucior. Incidentul s-a petrecut la un loc de joacă dintr-un parc pe malul lacului din Annecy, oraş din Alpii francezi.

"A sărit (la locul de joacă), a început să strige şi apoi s-a îndreptat spre cărucioare, lovindu-i în mod repetat pe cei mici cu un cuţit", a declarat un martor pentru BFM TV.

"Mamele plângeau, toată lumea fugea", a declarat un alt martor, proprietar al unui restaurant din apropiere.  Copiii atacați sunt mici, cu vârste de doi-trei ani, a precizat poliţia. 

La scurtă vreme după incident, președintele Franței a reacționat : "A fost un atac absolut laş", a denunţat preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter. "Laşitate absolută în această dimineaţă într-un parc din Annecy. Copiii şi un adult se zbat între viaţă şi moarte. Naţiunea este în stare de şoc. Gândurile noastre sunt alături de ei, de familiile lor şi de serviciile de urgenţă", a scris preşedintele.

Persoana suspectată este un sirian în vârstă de 32 de ani, care nu era în evidențele poliției. Potrivit AFP, individul, pe nume Abdalmasih, depusese o cerere de azil la Oficiul francez pentru protecţia refugiaţilor şi apatrizilor (Ofpra) la 28 noiembrie 2022, conform procedurii obişnuite, potrivit unei surse apropiate anchetei. Însă el primise deja statutul de refugiat în Suedia înainte de a depune cererea în Franţa.

"Cererea sa în Franţa era, prin urmare, irelevantă. El era în regulă din punctul de vedere al legislaţiei UE", a adăugat sursa. Având în vedere că avea statutul de refugiat sirian în Suedia, el putea, prin urmare, să circule liber în spaţiul Schengen.