
Social
Aproximativ 2.000 angajați din sănătate au protestat în fața Guvernului, Parlamentului și la Ministerul Sănătății (reportaj)
1686233655017.jpg

Principalele nemulțumiri țin de veniturile mici și de personalul auxiliar insuficient, din cauza blocării posturilor. Cu putin timp înainte ca angajații din sănătate să se strangă la protestul din piața Victoriei, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul urmează să aprobe ordonanţa de urgenţă prin care salariile angajaților din Sănătate, Asistență Socială, Aparare și Ordine Publică vor fi aduse la grila din 2022. Vasile Andrieș, vicepresesintele sindicatului Solidaritatea Sanitară a declarat la RFI că aceste măsuri vin prea târziu.
“Imaginați-vă că acest lucru trebuia să se întample din anul 2018. Acordarea acestei majorări, acum, în condițiile în care legea trebuia să finalizeze partea ei de etapizare în 2022... noi suntem în 2023, aceasta așa zisă reașezare în normal a legii vine prea târziu. Aceste creșteri aproape că nu mai simbolizează nimic raportat la puterea de cumpărare. Suntem destul de aproape de declanșarea grevei generale. Noi în acest moment am demarat procedura privind strângerea de semnături, am declanșat pașii privind declanșarea grevei, în funcție de discuțiile de astăzi, vom vedea ce vom face in continuare. Noi de câțiva ani de zile ne tot chinuim să atragem atenția guvernanților asupra problemelor din sistem. Din 2018 avem categorii profesionale care sunt desconsiderate. Noi în acest moment protestăm tocmai pentru eliminarea inechităților și a nemulțumirilor din sistem... Activitatea în sănătate înseamnă muncă în echipă. Dacă cineva din acea echipă este nemulțumit, vă dați seama că toată construcția se năruie, iar într-un fel sau altul, asta se răsfrânge împotriva pacienților. Noi nu vrem să fim responsabili pentru așa ceva, mai ales că în ultima perioadă s-au gândit și să blocheze posturile. Sunt probleme în acest moment cu ocuparea locurilor de muncă iar odată blocate, presiunea crește pe umerii acestor salariați”

Angajatii din spitale spun ca sunt extenuați pentru că de multe ori sunt nevoiți să lucreze ore suplimentare iar sporurile pe care le primesc sunt calculate la nivelul anului 2018.
“ Vrem salarii corelate cu rata inflației... sporurile noastre sunt plătite la nivel de anul 2018... sporul de condiții deosebite pentru personalul auxiliar, pentru turele de noapte, sau pentru weekenduri... Vrem să fie deblocate posturile în sistemul sanitar pentru că suntem foarte puțini iar volumul de muncă este foarte mare” spune o angajată a unui spital din Bucuresti.

“Epuizarea personalului medical iși spune cuvântul. Dacă nu suntem cât de cât motivați, pe lângă dorința și ambiția cu care tratăm pacienții, vom intra in greva generală... Munca este foarte mulă, având în vedere că pacienții au patologii mult mai dificile decât aveau înainte iar munca unei asistente este mult mai grea față de ce a fost înainte. Trăim de pe o zi pe alta, avem rate la bănci, că altfel nu se poate...ne descurcăm foarte greu. Am dori să îi dăm salariul nostru premierului Ciuca sau ministrului Rafila, să vedem dacă se descurcă”, spune o asistentă care a venit de la Cluj pentru protestul de joi din fața Guvernului.

Tot joi au avut loc negocieri intre sindicaliști si Ministerul Sanatatii. Ministrul Alexandru Rafila spune că Guvernul a aprobat ordonanța de urgență prin care se va aloca o sumă de 6 miliarde de euro în urmatorii ani pentru sănătate, lefurile vor fi mărite pentru câteva zeci de mii de angajați din sistem, însă nu a putut să precizeze cu ce procent. Răspunsul a venit ulterior de la purtătorul de cuvânt al Guvernului care a anunțat că salariile cresc cu până la 7%. Potrivit unui comunicat al Guvernului,începând cu data de 1 iunie 2023, prin ordonanță de urgență, salariile pentru o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar se stabilesc la nivelul anului 2022.
Salariile personalului prevăzut în Anexa nr. II - Familia ocupațională de funcții bugetare "SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ" din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022. Măsură a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii și îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeași anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector, anunță Guvernul.
Reprezentaniii unităților medicale spun că, la nivel național ar fi nevoie să fie angajați un număr de 14.000 de brancardieri, asistente si alte categorii de personal sanitar.