
Social
China. Un bărbat, ajuns milionar prin propriile forțe, susține pentru a 27-a oară examenul de admitere la facultate
Studenți din Beijing surprinși în timp ce așteaptă să susțină examenul național de admitere la facultate în China, cunoscut în mod obișnuit sub numele de gaokao.

Bărbatul în vârstă de 56 de ani nu este, nicidecum, o persoană neexperimentată. Acesta a muncit din greu pentru a ajunge de la un simplu loc de muncă într-o fabrică până la înființarea propriei sale afaceri de succes în domeniul materialelor de construcții.
Însă un singur vis nu a reușit să și-l îndeplinească, și anume, să obțină o notă suficient de mare la temutul examen gaokao, cunoscut ca fiind extrem de dificil, pentru a putea studia la prestigioasa Universitate Sichuan.
Pentru a putea face față competiției acerbe, celor în jur de 13 milioane de absolvenți de liceu care susțin anul acesta examenul de admitere la facultate, Liang Shi a dus un stil de viață asemănător „unui călugăr ascet”, trezindu-se imediat după răsăritul soarelui pentru a studia cu temeinicie manualele școlare câte 12 ore pe zi.
„Mă nemulțumește faptul că nu am reușit să îmi fac studiile superioare”, a declarat bărbatul într-un interviu pentru AFP.
„Îmi doresc din suflet să merg la facultate și să devin un intelectual”.
În decursul ultimilor 40 de ani, Liang Shi, originar din Sichuan, în ciuda eșecurilor sale constante, a susținut examenul gaokao de 26 de ori, însă în niciuna dintre dăți nu a reușit să obțină punctajul necesar pentru a fi admis la universitatea aleasă de el.
„Mi se spune «rezistentul gaokao»”, a precizat acesta, însușindu-și cu mândrie porecla batjocoritoare care i-a fost atribuită de presa locală.
De regulă, pentru un student în China, o notă bună la examenul de admitere la facultate îi poate dicta întreg parcursul vieții, întrucât o diplomă de la o universitate de elită atrage după sine respect, un anume statut și oportunități mai bune de angajare.
Liang a susținut examenul gaokao pentru prima dată în 1983, când avea doar 16 ani.
Pe parcursul următorilor zece ani, bărbatul a tot continuat să încerce să-și îmbunătățească nota, până când a fost nevoit să renunțe în anul 1992, deoarece, la acea vreme, examenul putea fi susținut doar de persoanele necăsătorite cu vârsta de sub 25 de ani.
Imediat ce aceste restricții au fost ridicate în 2001, visul lui Liang de a obține o educație universitară de prestigiu a fost readus la viață.
De atunci, bărbatul a mai susținut examenul gaokao de încă 16 ori, inclusiv în fiecare an începând din 2010 până în prezent, chiar și pe timpul pandemiei de Covid-19, când politicile strice ale Chinei de „Zero-Covid” au făcut ca susținerea examenului să fie mai dificilă decât în mod normal.
Pe internet, unii oamenii s-au întrebat dacă nu cumva aparenta sa obsesie ar fi, de fapt, o modalitate prin care bărbatul să atragă atenția publicului.
„De ce aș face asta?” a fost răspunsul milionarului.
„Nicio persoană întreagă la minte nu ar petrece zeci de ani susținând examenul gaokao doar pentru publicitate”.
Pe timpul pregătirilor pentru examenul de admitere, Liang Shi a fost nevoit să renunțe la alcool și la jocul mahjong, a povestit bărbatul, amuzat de situație.
În acest demers, Liang nu s-a bucurat de prea mult sprijin din partea fiului său, care, la rândul său, a susținut examenul gaokao în 2011.
„La început nu a fost de acord, dar acum, este pur și simplu indiferent”, a detaliat Liang.
Întrebat cum va sărbători în weekend după ce va susține examenul, Liang a precizat că are în plan să recupereze din distracția pe care a ratat-o în tot acest timp.
„Voi juca mahjong încontinuu cu prietenii mei câteva zile la rând”.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.