Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou protest al sindicatelor din Educatie în Capitală. Sunt așteptați 20.000 de oameni

greva_educatie.jpg

Un nou protest al sindicatelor din Educatie, vineri, în Capitala
Sursa imaginii: 
facebook.com/FSLI

Angajații din educatie, aflați în cea de a treia săptămână de grevă, vor protesta din nou, vineri, în fața Guvernului și a Palatului Cotroceni. Mitingul - la care sindicatele așteptă 20.000 de persoane - are loc la o zi după ce Executivul a adoptat un memorandum prin care se angajează că în viitoarea lege a salarizării se va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. Sindicatele ceruseră însă ca această „garanție” să fie prevăzută într-un act normativ, și nu într-un document fără valoare juridică, arată hotnews.ro

Sindicaliştii se întâlnesc în Piaţa Victoriei, la ora 11:00, pentru ca la 12:30 să plece în marş pe traseul Piaţa Victoriei - Bd. Nicolae Titulescu - urcare Pod Basarab - str. Grozăveşti - Bd. Geniului - sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, iar punctul final este Statuia Leu.

Guvernul a aprobat joi o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o "garanţie suplimentară" privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens.

În context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic, potrivit Agerpres.

El a precizat că memorandumul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui să fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lungă durată, şi face referire şi la tranşa care va fi plătită de la 1 ianuarie, însă sindicatele din Educaţie au mai avut şi alte cerinţe care nu sunt incluse în document.

În ceea ce priveşte protestul angajaţilor din învăţământ, anunţat pentru vineri, în Capitală, Marius Nistor le-a transmis sindicaliştilor să participe masiv şi să-şi prezinte nemulţumirile.

Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.